Alapjaiban megújul a régi poliklinika

Alapjaiban megújul a régi poliklinika
A szatmárnémeti régi poliklinika felújítása gőzerővel zajlik, annak érdekében, hogy a kivitelező mihamarabb átadhassa a felújított egészségügyi épületet. A munkálatok 5,6 millió lejbe kerül, melynek végeztével átalakul a járóbeteg ellátás a poliklinikán.

 

 

A szatmárnémeti régi poliklinika felújítása március elsején kezdődött, a munkálatok kivitelezési határideje öt hónap. Tegnap reggel a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Csehi Árpád és alelnöke, Mircea Govor, illetve a tervezőcég és a kivitelező cég képviselői vezették körbe a munkálatok helyszínén a sajtó képviselőit, akiknek beszámoltak a tervezett fejlesztésekről. A rehabilitációs munkálatok összértéke 5 567 448 lej, melyből az épület alapjaiban újul meg. Egy-két héten belül elkezdődik a tetőszerkezet szigetelése, azt követően pedig az épület külső szigetelését kezdik el a munkások, először a nyílászárókat cserélik ki. A kivitelező cég, a nagyváradi székhelyű Tehnoclima General Contractor Kft. képviselője elmondta, a belső munkálatokat emeletenként végzik, a felső szintekről lefelé haladva. Jelenleg 45 munkás dolgozik két váltásban – 7 és 22 óra között – a régi poliklinika felújításán. Most a vezetékek (víz-, szennyvíz, fűtés-, elektromos-, internethálózat) cseréje és a füstriasztó rendszer beszerelése zajlik, miközben a többi munkás a vakolatot, csempét, padlócsempét szedi fel.

 

Teljes átalakulás

 

A munkálatok során az épület külseje és belső része is teljesen megújul, új nyílászárókat és ajtókat szerelnek be, új csempe, padlócsempe kerül a mellékhelyiségekbe, ugyanakkor az épület hőszigetelését is elvégzik. A lépcsőházba egy liftet is beszerelnek, ezzel könnyítve meg a betegek közlekedését az épületen belül. Csehi Árpád elmondta, a földszinten lesz egy laboratórium, ahol a vérmintát leveszik, és azt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában fogják elemezni. A tanácselnök bízik abban, hogy a Szatmárnémeti Helyi Tanács vásárol egy digitális röntgengépet a poliklinikának, így ez a hiányosság is megoldódna. „A tervek szerint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-ellátása a régi poliklinikán valósul meg, minden szakorvosi vizsgálatot itt fognak elvégezni, ezzel hatékonyabbá válik a diagnosztizálási folyamat. Ez az jelenti, hogy a rendelőkben azok a szakorvosok rendelnek majd, akik a kórházban is dolgoznak, nem lesznek magánpraxisok az épületben” – összegzett Csehi, akitől azt is megtudtuk, hogy a poliklinika felújítási munkálatainak költségét csak az átadást követően fizetik ki a kivitelező vállalatnak, ezzel elsősorban a minőséget biztosítják, és arra ösztönzik a munkásokat, hogy a szerződésben szereplő idő előtt befejezzék az épület renoválását.