Alapítvánnyal a megyei egészségügyért

Alapítvánnyal a megyei egészségügyért
Nagyvárad – A Bihar Megyei Tanács és a nagyváradi Polgármesteri Hivatal alapítványt hoznak létre abból a célból, hogy általa a megyei egészségügyi rendszert támogassák.

A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közös Bihar megyei egészségügyi stratégiájának keretében a két intézmény egy alapítványt hoz létre. Ezt  Kiss Sándor a tanács alelnöke jelentette be tegnap a helyi és a megyei önkormányzat közös sajtótájékoztatóján. Az alelnök elárulta, hogy hogy a múlt héten a négy befolyással bíró párt vezetőinek egyeztetése után egyhangúlag döntöttek egy alapítvány létrehozásáról, melynek célkitűzése az, hogy támogassa a Bihar megyei egészségógyi szolgáltató rendszert, továbbá hogy specialistákat vonzzon Bihar megyébe. Célkitűzése az alapítványnak továbbá azt, hogy a megyében működő egyes részlegek az ország Észak-nyugati régiójának kiválósági központjává váljanak, illetve az, hogy támogassák a fiatal, tehetséges orvosokat abban, hogy Bihar megyében gyakorolják szakmájukat.

Ilie Bolojan polgármester megjegyezte, hogy a megyei kórházban ugyan van egy angiográf, de azt egyelőre csak diagnózisok felállítására lehet alkalmazni, érsebészeti beavatkozásokra nincs lehetőség, mert nincs elég tapasztalattal rendelkező szkaorvos, és nincs érsebészeti műtőrészleg, ezzel jelezve azt, hogy a létesítendő alapítvány ennek a hiányosságnak a felszámolására is hivatott lesz. Bolojan elmondta azt is, hogy az alapítvány segítségével próbálják elérni azt, hogy nagynevű szakorvosokat vonzzanak Biharba, akiknek jövedelmét ennek az alapítványnak a pénzéből egészítenék ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy az orvosokat miért nem az önkormányzatok pénzéből fizetik, Kiss Sándor azt válaszolta, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében lehetetlen az orvosok fizetését nyugati szinvonalúra emelni, ezért van szükség erre a megoldásra. Dumitru Voloseniuc a megyei tanács másik alelnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a megyei kórház irodai személyzete közül több mint húsz embert  kell elbocsátani, de emellett más részlegeken is elbocsátásokra lehet számítani, annak ellenére, hogy jelenleg a megyei kórházban 392 betöltetlen állás van. Erről az elképzelésről a mai megyei tanácsülésen szavaznak majd a tanácsosok.

Pap István