Aláírta az államfő az ügyvivő miniszterek kinevezéséről szóló rendeleteket

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Aláírta Klaus Iohannis államfő az Eugen Teodorovici ügyvivő fejlesztési miniszteri, illetve a Rovana Plumb ideiglenes szállításügyi miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet.


Az elnöki dekrétum szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes veszi át ideiglenes jelleggel a regionális fejlesztési tárca irányítását, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter pedig a szállításügyi tárca vezetését.

Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn küldte el az államfőnek az ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatát.

Az Államelnöki Hivatal január 3-án, csütörtökön közölte, hogy Klaus Iohannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését. Az államfő ígérete szerint ennek a hétnek a folyamán meg is indokolja döntését.

2018. november 20-án az államelnök hozzájárult a PSD által javasolt minisztercserékhez, viszont nem hagyta jóvá az említett két tárca élére javasolt személyek – Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer – kinevezését, arra hivatkozva, hogy ez a két jelölt nem megfelelő a tisztségekre.

Később a szállításügyi tárca élére Mircea Drăghici-t, a regionális fejlesztési tárca élére pedig Lia Olguţa Vasilescut javasolta a nagyobbik kormánypárt, az elnök azonban ezeket a jelöléseket is elutasította.

Lucian Şova november 22-én mondott le a szállításügyi, Paul Stănescu pedig november 26-án a fejlesztési minisztérium éléről.

 

www.agerpres.ro