Aláírta az államfő az Ana Birchall ideiglenes igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezéséről szóló rendeletet

Aláírta az államfő az Ana Birchall ideiglenes igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezéséről szóló rendeletet
Klaus Iohannis államfő aláírta pénteken az Ana Birchall ideiglenes igazságügyi miniszteri tisztségbe való kinevezéséről szóló rendeletet – közölte az államelnöki hivatal.

A rendelet értelmében az igazságügyminiszteri tisztséget ideiglenes jelleggel az európai ügyekért felelő tárca nélküli miniszter, Ana Birchall tölti be.

A kormányfő csütörtökön javasolta Ana Birchallt az ideiglenes igazságügyminiszteri tisztségbe, miután ugyanazon a napon Florin Iordache bejelentette: lemond az igazságügyi tárca éléről.

“Amikor átvettem a minisztérium vezetését, célul tűztem ki és mindent megtettem annak érdekében, hogy orvosoljam a fennálló, igen érzékeny problémákat. Minden kezdeményezésem törvényes és alkotmányos volt. Az általam javasolt tervezeteket megtárgyaltuk a tárca által szervezett közvita keretében, most pedig parlamenti vita előtt állnak. A közvéleménynek azonban ez nem elegendő, ezért úgy döntöttem, lemondok az igazságügyi miniszteri tisztségről” – fogalmazott Iordache a Victoria-palotában adott rövid sajtónyilatkozatában.

Február 2-án Florin Jianu, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter jelentette be, hogy lemond a Grindeanu kormányból, mert így diktálja lelkiismerete, és ‘ez a világon semmiért nem képezheti alku tárgyát’. Nem dolgozom tovább a kormányban, mert így diktálja a lelkiismeretem, és ez a világon semmiért nem képezheti alku tárgyát. Elgondolkoztam azon, hogy mit lenne becsületes tennem, nem annyira szakmai tisztességemért, mert e tekintetben tiszta a lelkiismeretem, hanem a gyerekemért, hogy miként fogok majd a szemébe nézni, és mit mondok majd évek múlva neki. Azt mondom majd, hogy apa gyáva fickó volt, aki bevállalt olyan dolgokat, amelyekkel nem értett egyet, vagy azt, hogy emelt fővel lépett ki egy olyan történetből, amely nem a sajátja’ – írta február másodikán Facebook-bejegyzésében Jianu.

Florin Jianu helyébe Alexandru Petrescu gazdasági minisztert nevezte ki ideiglenes kereskedelmi miniszterként a kormányfő.

www.agerpres.ro