Aláírásokkal a váradi utcarombolás ellen

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke és Moldován Gellért Lajos, a váradi szervezet elnöke. A szerző felvétele
Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke és Moldován Gellért Lajos, a váradi szervezet elnöke. A szerző felvétele
Megmentené a váradiak segítségével a lebontástól a Kert utca egy részét az EMNP is. Most újra felmerült a bontás, így aláírásgyűjtést indítanak ellene. Ugyanakkor például hosszabb buszútvonalakat kérnek.

Félretette egy időre a nagyváradi városvezetés azt a régebbi tervét, ami már akkor is felzúdulást okozott, nevezetesen, hogy lebontanák a Kert utca egy részén a régi épületeket – aztán most, a választások után ismét napirendre került a kérdés, sőt, Ilie Bolojan polgármester hatástanulmány elkészítését kérte. Épp ezért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) itteni szervezete is napirendre tűzte a kérdést, csak más előjellel. Csütörtöki váradi sajtótájékoztatójukon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke, valamint Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke együtt jelentette be, hogy aláírásgyűjtést indít az EMNP a projekt ellen. Csomortányi szerint a terv ugyanis „úgy hülyeség, ahogy van”, hiszen most akarnának ott négysávosra bővíteni utat, amikor közben a központból épp kivezetik az autóforgalmat, emellett pedig a város történelmi egységét is megint megbontanák ezzel. Így az EMNP a Kálvin utca 1 szám alatti székhelyén vár mindenkit, aki aláírásával tiltakozni szeretne ez ellen.

Moldován hozzátette: Tudják, hogy az RMDSZ is indított ilyet, sőt, mint Csomortányi megjegyezte, ők a magyarság egy másik részét akarják ehhez bevonni, és együtt akarnak működni, „egy akció ez végül is”. Moldován egyeztetett is a váradi RMDSZ-elnöke, Huszár Istvánnal, akitől – elmondása szerint – azt a választ kapta, hogy „szabad országban élünk, mindenki gyűjthet, és később majd egyeztetünk”, azaz tárgyalnak az aláírások esetleges közös leadásáról. Kérdésünkre, hogy meddig tart a gyűjtés, azt mondták, addig, amíg komolyabb mennyiségű kézjegy, mondjuk 10.000 összegyűl.

Buszügy, hídügy

Ugyanakkor más kérdésekben is lép az EMNP. Moldován Gellért Lajos közölte: az OTL-hez épp a csütörtöki tájékoztató után vitték el leadni azt a két kérvényt, amelyben egyrészt azt igénylik, hogy a 18-as busz a tüdőszanatóriumig járjon, másrészt azt, hogy a 13-as pedig 3 kilométerrel menjen tovább, mint eddig, azaz a város mellett lévő erdőig, ugyanis ott is beépült már a város, és sok lakos – főleg magyarok – nehezen tudnak bejutni a központba.

Emellett az Alsótörkőmérő (Beldiceanu) utcán, a szanatórium mögött lévő kis híd kiszélesítését is kérik, de ezt már az önkormányzattól. Ugyanis mind mondják, ha a hídon ismét lehetne autóval is közlekedni, az nagyban megkönnyítené a lakók életét. Csomortányi szerint azt a részt még a Ceausescu-rezsim idején kezdte elhanyagolni a város, „és később azért nem rendezték, nem szélesítették a hidat sem, és nem aszfaltoztak, mert ott lakott a Megyei Tanács volt elnöke Kiss Sándor, aki nem akart buszközlekedést és nagyobb forgalmat a saját környékére, ezért csak a bejáratáig aszfaltoztak, és más fejlesztést nem hajtottak végre”. Hozzátette: immár nem is a városháza műszaki osztályához folyamodnak ezzel a kéréssel sem, hanem egyenesen a polgármesterhez, mert szerintük úgyis az utóbbi dönt, egy személyben.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,