Aláírásgyűjtéssel a Kert utca lebontása ellen

Aláírásgyűjtéssel a Kert utca lebontása ellen
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) aláírásgyűjtési akcióba kezd tiltakozásul a nagyváradi önkormányzat által tervezett, a Kert utca nyugati és a Vámház utca észeki oldalának lebontása ellen.

Számos nagyváradi helyi ügyet érintett csütörtöki sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az EMNP Bihar megye és Kristófi Kristóf, a párt nagyváradi elnöke. Csomortányi István a nagyváradi helyi tanács által elfogadott a város Általános Rendezési Tervének alapjául szolgáló mestertervről mondott kritikát. A terv legvitatottabb pontja a Kert utca nyugati homlokzatának lebontásáról szól. Csomortányi jelezte, hogy eredetileg Ilie Bolojan polgármester azt mondta, hogy azért kell kiszélesíteni a Kert utcát, hogy bicikliutat építsenek oda, de a mestertervben már az szerepel, hogy villamosvonalat vezetnek végig rajta. Ugyancsak rendkívül aggályos a Vámház (Sucevei) utca északi homlokzatának elbontási terve egy városi belső körgyűrű kialakítása érdekében.

Csomortányi elmondta, hogy belső körgyűrűket más városokban is kiépítenek, de ezeket megelőzi egy hatástanulmány, míg Nagyváradon a nagyszabású infrastrukturális beruházások ellőtt ilyen tanulmányok nem készülnek. Ennek ékes bizonyítéka – jelezte Csomortányi – a Baross/Dacia híd előtt kialakított körforgalom, melyre milliókat költött az önkormányzat, de a korábban már létező közlekedési problémák nem oldódtak meg. A Vámház utca kiszélesítése sem tehermentesítené a belváros autóforgalmát, tette hozzá Csomortányi, leszögezve azt, hogy egyetlen lokálpatrióta sem fogadhatja el azt, hogy a történelmi belvárosban homlokzatokat bontsanak le. Mindezt figyelembe véve az EMNP hétfőtől aláírásgyűjtésbe kezd, ezzel is tiltakozni kívánva a belváros ilyen módon történő módosítása ellen.

A kétnyelvű (magyar és román) aláírási ívek szövege a következő: „Alulírottak, Nagyvárad m(egyei) j(ogú) város polgárai, kérjük, hogy sem a Kert utca, sem a Vámház utca, valamint egyetlen a történelmi városközpontban található utca esetében se kerüljön a városrendészeti tervekbe műemlék jellegű utcahomlokzati épületek bontása, illetve az utcahomlokzati tengely helyzetének módosítása”. Az íveket alá lehet írni az EMNP nagyváradi, Széles (Menumorut) utcai székhelyén, ahonnan az ügy támogatói maguk is elvihetnek aláírási íveket, és segíthetnek az aláírásgyűjtésben, ugyanakkor a párt önkéntesei is fogják járni az utcákat. Csomortányi hozzátette, hogy legalább tízezer aláírás összegyűjtésére számítanak.

Körgyűrű

A politikus kiemelte azt is, hogy az említett mestertervben a váradi körgyűrűre vonatkozó nagyszabású tervek vannak belefoglalva, melyek megvalósításához évtizedekre és nagyon sok pénzre lesz szükség, miközben nem szerepel benne egy égető problémának, a teherforgalom püspökiből történő eltérítéséről szóló javaslat. Csomortáyi emlékeztetett arra, hogy a tavaly az EMNP benyújtott a városhoz egy javaslatot erre vonatkozólag, ami 4,3 kilóméternyi út megépítéséről szólt beépítetlen területen, mely a püspöki REAL bevásárló központ mögött haladva kötné össze a Szatmár-Nagyvárad országutat a Borsi úttal. A javaslatot akkor azzal az indoklással utasították el, hogy nincs pénz az út megépítésére, a mestertervben viszont ennél sokkal költségesebb infrastrukturális beruházások szerepelnek – mondta a politikus.

Aggályos

Kristófi Kristóf az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke aggályosnak nevezte a nagyváradi helyi tanács által legutóbb elfogadott, a gyülekezési törvény helyi alkalmazásáról szóló határozatot. A határozat értelmében egy közterületi esemény szervezői maximum harminc nappal az esemény előtt jelenthetik be az önkormányzatnál az általuk megrendezni kívánt eseményt. Kristófi szerint ez a kitétel megsérti a gyülekezési szabadság jogát, hiszen az önkormányzatnak harminc napos határideje van arra, hogy a benyújtott kérelmekre válaszoljon, és ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítheti a komolyabb rendezvények megszervezését. A javaslat azzal is korlátozza a gyülekezési szabadságot, hogy megszabja, a város mely terein lehet ezeket az eseményeket megszervezni. A politikus reményét fejezte ki, hogy a prefektúra hatálytalanítja a határozatot, ellenkező esetben a párt a közigazgatási bírósághoz fordul.

Drága tömegközlekedés

Az EMNP nagyváradi szervezete helyteleníti azt, hogy a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) felemelte a jegy- és bérletárakat, miközben az emberek jövedelme egyre csökken. Kristófi szerint a közszállítási vállalat arra kellene ösztönözze a helyieket, hogy vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket, de a jegy-, és bérletár emeléssel ennek éppen az ellenkezőjét éri el. Ugyancsak nem szolgálja az utasok érdekeit az, hogy a kiváltott bérletüket érvényesíteniük kell minden felszállásnál, ellenkező esetben tíz lejes büntetést kell fizessenek. Kristófi elmondta, hogy az ellenőrök akkor is tudják ellenőrizni a kártya érvényességét, ha az utasok nem jelentkeztek be felszálláskor, ráadásul a bérletérvényesítő szerkezetek sokszor nem működnek, és használatuk eleve gondot okoz az időseknek és a tömegközlekedési eszközzel utazó nagycsaládosoknak. Mint Kristófi elmondta, az OTL statisztikák gyártása érdekében kötelezi az embereket erre az eljárásra, de, mint hozzátette, más országokban a statisztikák elkészítéséért a megrendelők szoktak fizetni, míg Nagyváradon a statisztikát igénylő intézmény pénzbírság terhe mellett kötelezi az embereket adatszolgáltatásra.

Kutya és kerékpár

A helyi tanács által elfogadott ún. kutyaszabályzat kapcsán Kristófi azt javasolta, hogy az abban foglalt, jelentős mértékű birságtételeket fel kellene függeszteni két-három évre, és az embereknek időt kellene engedni arra, hogy megszokják azt, hogy kutyájukat ivartalanítani kell, illetve hogy chipelni kell a négylábúakat. Végezetül Kristófi jelezte a sajtó munkatársainak azt, hogy Nagyváradon a helyi rendőrség megállítja az utcán a kerékpárosokat és összeírják a kerékpárokat arra hivatkozva, hogy így akarnak fellépni a biciklitolvajlás ellen. Kristófi Kristóf megalázónak tartja ezt az eljárást, és kifejtette, hogy az önkormányzatnak legalábbis meg kellett volna hirdetnie ezt az akciót. Szerinte nem kötelezni kell az embereket, hanem felhívni a figyelmüket arra, hogy maguk jelentsék be kerékpárjukat a helyi rendőrségnél.

Pap István