Aláírásgyűjtés kezdődött Temesváron a megrongált Dózsa-emlékmű helyreállítására

A Temesvári Magyar Nőszövetség aláírásgyűjtést kezdeményez az ismeretlen elkövetők által a nyugat-romániai városban megrongált Mária-szobor és Dózsa György-emlékmű helyreállítására – írta a Nyugati Jelen című aradi központú regionális napilap kedden.

“Nem nézhetjük ölbe tett kézzel Temesvár épített örökségének, emlékműveinek és emlékhelyeinek rombolását. A Mária téri emlékmű esete figyelmeztet, hogy a különböző okokból történő vandalizmus már szinte megállíthatatlan méreteket öltött városunkban. A civil szférának nyomást kell gyakorolnia a Polgármesteri Hivatalra, hogy tegyen valamit ennek megállítására” – olvasható a Temesvári Magyar Nőszövetség (TMNSZ) néhány napja közzétett felhívásában, amely nemcsak a január 12-én ledöntött Mária-szobor, hanem a szobrot magában foglaló egész emlékmű helyreállítását kezdeményezi.

Az aláírásgyűjtés szombaton kezdődött Temesváron a Kafka kávézóban, vasárnap pedig az összes református, evangélikus, valamint a helyi józsefvárosi katolikus templomnál folytatódott. A petíció hamarosan az interneten is elérhetővé válik. Az online petícióhoz is lehet majd csatlakozni.

Szász Enikő, a TMNSZ elnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy várják a nem magyar aláírók támogatását is, hiszen a műemlékrongálás minden temesvári ügye.

A Mária-szobrot és az emlékművet Dózsa György kivégzésének helyén emelték, 1906-ban. A fehér márványból készült műemléket Székely László, Temesvár egykori főépítésze tervezte.