Aláírásgyűjtés a Kert utcáért

Aláírásgyűjtés a Kert utcáért
Huszár István helyi RMDSZ-elnök bejelentette: a jövő héten javasolni fogja az ügyvezetésnek, hogy augusztus végétől aláírást gyűjtsenek azért, hogy ne rombolják le a Kert utcai házakat.

Kedden a Kossuth utcai ideiglenes székházban frakcióvezetői és városi RMDSZ-elnöki minőségében tartott sajtótájékoztatót Huszár István. Arra hívta fel a figyelmet: ahogy korábban megígérték, a váradi RMDSZ-es tanácsosok elkezdték a rájuk bízott körzetekben megtartani a fogadóóráikat, melyek aztán szeptembertől rendszeressé válnak. Mivel a tapasztalatok alapján sok a specifikus probléma, azt is be szeretnék vezetni, hogy egy-egy terület szakembere is jelen legyen, hiszen így talán könnyebben, és rövidebb időn belül tudják majd orvosolni a jelzett gondokat. Ő az észak- és dél-rogériuszi, valamint a réti körzetekért felel, ezek Dacia úti székházában (cikk-cakk tömbházak) tart fogadóórát minden hónap első és harmadik hétfőjén, 17 órától. Ugyanakkor elérhető a 0752/449.797-es telefonszámon, illetve a huszar.istvan@yahoo.com és az istvan.huszar@oradea.ro e-mail címeken is, hiszen noha már nem alpolgármester, frakciótársaival egyetemben úgy gondolja, hogy „kutyakötelességük” meghallgatni az embereket, meghálálni a bizalmukat.Kirei Melinda szerdán 17 órától az újvárosi székházban tart fogadóórát. Szeptemberben is itt, valamint az őssi székházban várja majd a lakosokat, de az ő esetében pontos dátumot nem lehet mondani, mert előre nem tudja, hogy a munkahelyén (radiológiai központ) mikor tartanak rá igényt. Kecse Gabriella augusztus 22-én 17 órától az olaszi székházban, 19 órától pedig Biharpüspökiben tart fogadóórát, szeptembertől pedig minden hónap második hétfőjén 17 órától a Bocskai-házban és keddjén várad-olasziban. Kis Gábor szerdán 18 órára Velencére megy, ezután pedig minden hónap második hétfőjén Szőllősön, keddjén Csillagvároson, szerdáján Velencén áll az őt felkeresők rendelkezésére

Iktatás

Huszár István azt is bejelentette: a jövő héten elkezdik a városházán iktatni írásos beadványaikat, melyek remélhetően a helyi tanácsosok asztalára kerülnek. Az egyik a Szacsvay-iskola főépületének állagára vonatkozik. Azt javasolják: az olyan ingatlanok (főleg oktatási intézmények) esetében, melyeknek a tulajdonjoga vitatott, az önkormányzat vállalja fel azt, hogy az aktuális javítások, vagy a jövő év költségvetéséből pénzforrást különít el ezek külső restaurálására, és amennyiben számára kedvezőtlen bírósági ítélet születik, az archívumba tett számlát felmutatja majd az illetékes egyházi hatóságnak, mely a bérleti díjból levonja ezt a kiadást. Azt is kezdeményezik, hogy ismét vezessék be az önkormányzat által finanszírozott szűrővizsgálatokat az első és ötödik osztályosok számára (ez Biró Rozália alpolgármestersége idején működött), és a Bémer-tér felújítását célzó tervbe legyen belefoglalva az is, hogy földalatti parkoló épüljön a színház és az Ady-líceum között, az egykori „majomszigeten”.

Emellett azt is indítványozzák, hogy az övezeti városrendezési tervben (PUZ) szerepeljen a Kert/Avram Iancu utca egyirányúvá tétele a temető felé. Úgy fogalmazott: sületlenség, hogy le kellene rombolni az épületeket, hogy a kommunista rendszerben épült tűzoltósághoz igazodjon az utca, hiszen nekünk a korábbi értékeket kell megőriznünk, óvnunk. Hangsúlyozta: ennek érdekében a jövő héten javasolni fogja az RMDSZ váradi szervezete ügyvezető elnökségének, hogy augusztus végétől aláírást gyűjtsenek azért, hogy ne rombolják le a Kert utcai jobboldali házakat.

Ciucur Losonczi Antonius