Alacsony termékenység és élettartam – 2032-re várhatóan négyszázezerrel kevesebb magyar lesz Erdélyben

Várhatóan 400 ezerrel kevesebben lesznek 2032-re az Erdélyben élő magyarok – mondta a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet csütörtöki budapesti bemutatkozásakor az intézmény tudományos titkára.

Kiss Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai magyarok lélekszámának csökkenő tendenciáját elemezve nem lehet eltekinteni attól a kontextustól, hogy a román népesség száma szintén csökken. Elmondta, a pesszimistább kutatási eredmények szerint az Erdélyben élő magyarok jelenlegi, közel 1 400 000-es lélekszáma 2032-re akár 942 ezerre is csökkenhet, tulajdoníthatóan a – román társadalomban szintén megfigyelhető – alacsony termékenységnek és a születéskor várható alacsony élettartamnak. A titkár hozzátette, emellett a magyarok számának csökkenésében szerepet játszó sajátos okok a kedvezőtlen korstruktúrájukban és a jelentős asszimilációjukban keresendőek.

A legjelentősebb csökkenés a dél-erdélyi és a bánsági régiókban várható, ahol akár a népesség megfeleződése is bekövetkezhet. Kedvezőek a népességi perspektívák viszont a Székelyföldön, mert ott nincs jelentős asszimilációs veszteség. A 2007 novemberében megalakult kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet a román kormány hatáskörébe tartozó intézmény, amelyet az állam évi másfél millió euróval támogat. Az intézet fő kutatási irányvonala a romániai kisebbségpolitikában történő változások elemzése, valamint a kisebbségek identitás-megőrzésének tanulmányozása.