Alacsony részvétel, kevés gond?

Alacsony részvétel, kevés gond?
Bihar megye – Nagyszalonta adott otthont a Bihari Napló legutóbbi fórumának csütörtök délután. Aránylag kevesen jöttek el a Magyar Házba, ennek ellenére hasznos párbeszéd alakult ki a jelenlevő között.

Írd és mond, mindössze tizenhatan jöttek el Nagyszalontán a Bihari Napló-fórumára. Török László polgármester pozitíven értékelte mindezt, mert mint mondta: kevesen vannak, mert nincs baj a városban, miközben a székelyhídi fórumon nagy tömeg volt. „Az emberek látják, hogy az ő véleményük szerint igyekszünk vezetni a várost, sikerült összefognunk és egy hangon beszélnünk.” – mondotta a polgármester, majd megköszönte mindenkinek azt, hogy az eredmények magukért beszélnek.

Illyés Lajos alpolgármester elsősorban az infrastruktúrális munkálatokról, az ivóvízhálózat lefektetéséről beszélt. Sárközi Zoltán megyei tanácsos a várost elkerülő körgyűrű szükségességét ecsetelte, reménykeltőnek nevezte azt, hogy a Temesvár és Szatmárnémeti közötti gyorsforgalmi úttal megoldódig Nagyszalonta központjában a zsúfoltság. Ismertette a Bihar és Békés megye közötti együttműködésben rejló lehetőségeket.

Szenátori vélemény

Dr. Pete István kérdésekre válaszolva a közelgő helyhatósági választásokról beszélt, kifejtve azon véleményét, hogy nem lesznek előrehozott parlamenti választások. Ismertette az egyéni választókerületes választás hátrányait a szórványvidékek esetében. Mint minden ilyen fórumon, most is bő teret szánt a mezőgazdasági támogatásoknak, de válaszolt a kárpótlásokra vonatkozó kérdésekre is.

A hallgatóság soraiból volt aki szerint a Bihari Napló kevesebbet foglalkozik Nagyszalontával, mint más telepüpésekkel. Arra is választ vártak, hogy hol akadt el a kárpótlási folyamodványuk? Mikló Ferenc esperes kétségeit fejezte ki amiatt, hogy az előttünk álló választásokon kellő mértékben sikerül majd a magyarságot mozgósítani. Lapunk helyi tudósítáját azzal vádolta, hogy az egyházközséget lejárató, csúsztató cikkeket is közölt. Azt is szemére vetette a tudósítónak, hogy olyan dolgokat is tulajdonított az RMDSZ-nek, amelyekben szerinte nem volt szerepük. Egyébként mint kiderült, az esperes úr a Helyi Tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője.

Péter I. Zoltán