Alacsony résztvételi arány Szatmár megye északi részén

Alacsony résztvételi arány Szatmár megye északi részén
Szatmár megye – Sokan nem tudták, hogy miért tartanak népszavazást az EP–képviselő–szavazással párhuzamosan. Ezért nem is mentek el vagy egyszerűen elfelejtettek benyitni a szavazókörzet másik ajtaján.

Nem tolakodtak a vidéki lakosok sem a szavazóurnák előtt. Szatmár megye északi részében délben alig haladta meg a 10 százalékot a részvételi arány, bár vidéken jellemző: a templomból haza tartva térnek be az emberek a szavazókörzetekbe, hogy voksoljanak. „Kampányolt itt minden párt. Azonban a népszavazásról alig szólt nekik valaki. Nem nagyon tudják az emberek, hogy a európai parlamenti képviselő–választások mellett népszavazás is van” – mondta Ludróczki Sándor, Avasújváros alpolgármestere. Több szavazókörzet elnökének véleménye megegyzett Ludróczkiéval.

Kőszegremetén egy, a neve elhallgatását kérő idősebb hölgy a szebb jövőt várja azáltal, hogy Romániának is lesz képviselője az EP–be. Azonban a népszavazás lényegét nem tudta. „Voltak olyan szemények, akik még a szavazócédulán megfogalmazott szöveget sem értették. Előbb le kellett fordítani nekik a szöveget, és utána mentek pecsételni. De látszott, ezután sincsenek tisztába, miről kell szavazni” – mondta az egyik szavazókörzet felügyelőbizottságának tagja.

Máskülönben sokan a kettőből csak az egyik szobába mentek szavazni. Többen voltak az EU–képviselő választáson, mint a népszavazáson. Az eltérések valamennyi településen észlelhetők voltak. Az általunk bejárt területen egyedül Józsefházán találkoztunk olyan számadatokkal, mely szerint többen voltak a népszavazáson, mint a képviselő–választáson. „Mi szólunk mindenkinek, menjen át a másik szobába is szavazni. De az emberek megszokásból, miután leadták voksukat hazamennek, anélkül, hogy mindkét szobába jártak volna” – modta a egri szavazókörzet egyik elnöke, Tegze Enikő. Ugyanitt megtudtuk, hogy többnyire ugyanazok a személyek mentek el voksukat leadni, akik korábban is éltek ezzel a lehetőséggel. „A többieket nem érdelki. Ezetleg a polgármesteri választásokra jönnek el” – mondta Melan Annamária, az egri körzet másik elnöke.

Áramszolgáltatás nélkül

Kellemetlen eset történt Mikolába, ahol 13 óra után leállt az áramszolgáltatás, és több óráig félhomályban botorkáltak a körzet tagjai és a szavazók is. „Amiután értesítettük a szolgáltatót az áramkiesésről, nagyon sok idő után érkeztek meg” – panaszolta Dobos Csaba, a helyi általános iskola igazgatója. „Az elején észlelhető volt egy kis visszaesés a szavazók arányát illetően. De szerencsére kevéssel utána ez nem tartotta vissza az embereket, és szép számban jöttek szavazni” – mondta Iacob Lung, a szavazókörzet egyik elnöke. 15 óra után egyébként több mint 20 százalékos volt Mikolába a részvételi arány. A mozgóurnát nagyon kevesen kérték. Amiről tudunk: Batizon ketten, Pusztadarócon pedig 18–an kérvényezték, hogy otthon élhessenek állapolgári jogaikkal.