Alacsony a búza felvásárlási ára

Kovászna megye – A jelenleg egy kilogramm búzáért ajánlott 40-50 banis felvásárlási ár, csak a termelők önköltségét fedezi- véli Tankó Elek, a háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa.

A szakember szerint egy hektár búza termesztése, beleértve a szántást, az elhasznált üzemanyagot, a permetezést, az aratást körülbelül 1400 lejbe kerül.
Ha figyelembe vesszük, hogy egy hektáron átlag 3500-400 kilogramm búza terem, akkor könnyű kiszámolni, hogy a felvásárlók által ajánlott kilogrammonkénti 40-50 banis ár éppen csak fedezi a kiadást.
A termelők azonban kénytelenek minél hamarabb túladni a terményen, mert nincs tárolási lehetőség. Háromszéken a régi rendszerben épített óriási búzatárolók közül szinte egyik sem működik.
A lécfalvi sertéshizlalda egykor nagy mennyiségben vásárolt fel búzát, készpénzben fizetett, de a farm idén bezárt.
Maradnak a pékárukat gyártó cégek, a malmok, melyek alig 40-50 banit kínálnak egy kilogramm búzáért- fejtette ki Tankó.
Háromszéken 22 ezer hektáron termelnek búzát, és a szakember szerint az idei termés is a tavalyihoz hasonlónak ígérkezik, azaz 3500-4000 kilogrammos hektáronkénti termésre számítanak.
A búzaaratás még az elején tart, de az árpát már betakarították. Háromszéken 415 hektárt vetettek be árpával, a termés jó, a hozam hektáronként átlag 3.000 kilogramm.