Al-Kaida-kiképzőtáborok Romániában?

Tagadta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) az egyik olasz napilapban tegnap megjelent értesüléseket, melyek szerint Romániában al-Kaida-kiképzőtáborok működnének.

Az Il Secolo XIX című lap szerint az iszlamista terroristák újabban Románián keresztül szivárognak az Európai Unió országaiba. A napilap az olasz rendőrség több mint egy évig tartó nyomozására utal, amelynek során lehallgatták két tunéziai telefonbeszélgetését, ebben pedig az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorszervezet romániai kiképzőtáborairól is szó esik. A genovai rendőrség az elmúlt napokban letartóztatott húsz személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaidával kapcsolatban álló nemzetközi hálózat tagjai.

Az olasz napilap szerint a hálózat kelet-európai vezetője, Kamel Abbachi Galacon él, szerepe pedig az, hogy öngyilkos merénylőket juttasson el Olaszországba és Portugáliába. A lap hangsúlyozza: a terroristák illegális bevándorlásának romániai útvonala az egyik alternatívája a régebbi, Tunézia–Szicília vonalon történő beszivárgásnak. Az Il Secolo XIX állításaira reagálva a SRI közleményében leszögezi: semmiféle információval nem rendelkezik a kiképzőtáborok létéről, ugyanakkor nagy figyelmet szentel a nemzetközi terrorizmus romániai vonatkozásainak.

(kronika.ro)