Akvapark: hibás volt a műszaki terv

Több szempontból is hibásnak bizonyult a nagyváradi Nymphaea wellness-központ műszaki terve, módosításokra van szükség, mondta Marius Moş, a projektekért felelő igazgatóság vezetője.

Az első lépések a nagyszabású központ létrehozataláért 2009-ben történtek, s 2011-ben kapta meg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a hétmillió eurós uniós finanszírozást. Akkori becslések szerint idén nyáron már működésbe kellett volna helyezni az akvaparkot, ezzel szemben mostanáig még csak hozzá sem fogtak a munkálatokhoz.Marius Moş, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektekért felelő igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta: időközben kiderült, hogy a műszaki terv nem a legjobb, több szempontból is változtatásra szorul. Például a szivattyúkat túl messzire tervezték a medencéktől, ami fölöslegesen növelné az áramfogyasztást. Egy másik gond az, hogy egyes vezetékek a medencék alá kerülnének, ami a javításokat tenné túlságosan körülményessé. A műszaki tervet egy bukaresti cég, az Arcadia Engineering készítette. Az igazgató szerint 2010-ben túl kevés pénzt ajánlottak fel a műszaki tervre, ennyiért egyetlen külföldi cég sem vállalta volna, ráadásul itthon nem egy ismert szakterület ez, kevesen értenek akvaparkok tervezéséhez. Mindennek tetejébe siettek is, hogy időben le tudják adni a projektet, s örültek, hogy akadt egy cég, amely felvállalta a műszaki terv elkészítését. „Olyan volt, mint amikor el kell kapni egy vonatot, ami nem vár. A projektek leadási időszakának első napján el is fogyott a pénz” – mondta Marius Moş.

Sokáig nem volt mód arra, hogy a műszaki terven változtassanak, ezt a törvény csak az utóbbi időben tette lehetővé. Azóta több szakértővel is megbeszéléseket folytattak az optimális műszaki megoldásokról, s hamarosan megteszik a közbeszerzési eljárás első lépéseit a műszaki terv módosítására. Bíznak benne, hogy tavaszig meglesz a terv, s megszervezhetik a versenytárgyalást a tulajdonképpeni munkálatokra. Becslések szerint ezek egy éven keresztül fognak tartani, tehát 2015 nyarára lehetne működőképes a nagyváradi akvapark. Marius Moş szerint pénzügyi gondok nem lesznek, azzal együtt, hogy a hétmillió euróból csak a kivitelezés felét tudják fedezni. A projekt szerint a Városi Strand területén építendő ezer férőhelyes akvaparkban 14 medence és 12 vízi csúszda kapna helyet, ezenkívül különféle, sportra, szépítkezésre és gyógykezelésre való létesítményeket is terveznek.