Aktualizálná a váradi általános urbanisztikai tervet

Aktualizálná a váradi általános urbanisztikai tervet
Csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában az elmúlt évre vonatkozó tevékenységi beszámolót tartott Kirei Melinda városi tanácsos.

Nem könnyű ellenzékben lenni egy olyan képviselő-testületben, ahol a kétharmados többség nincs tekintettel a konstruktív és törvényesen benyújtott előterjesztésekre, az utolsó pillanatokban közölt napirendi pontok jelentős részének alaposabb áttanulmányozására pedig nincs idő- vonta le a következtetését elmúlt egyévi tevékenységének Kirei Melinda nagyváradi RMDSZ-es tanácsos. Kiemelt példaként két figyelmen kívül hagyott előterjesztését említette, az egyik a Luxten közvilágítás-szolgáltatóval kötött szerződés meghosszabbítására, a másik a díszpolgári cím odaítélési szabályzatára vonatkozott. Felidézte: a 18 tanácsülésből (12 rendes, 6 rendkívüli) 16-on részt vett, és több alkalommal hozzászólt, aminek a polgármester láthatóan nem örvendett. A szociális szakbizottság tagjaként az előkészítő üléseken a beterjesztett határozattervezetekkel kapcsolatban rendszeresen kért magyarázatot az általa tapasztalt problémákra, hiányosságokra, nem kizárólag egészségügyi, családügyi és ifjúsági, hanem egyéb területen is. Sikerként könyveli el, hogy több alkalommal is, bár nyíltan nem ismerték el, azért az ő észrevételei alapján módosítottak utólag indítványokon.

Amúgy 3 előterjesztést dolgozott ki, melyek az RMDSZ-frakció egyetértésével lettek benyújtva. Ezek tárgyai: a dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban gyermeknek szemészeti és fül-orr-gégészeti ügyeletek létrehozása, mely részben meg is valósult (gyerekszemészeti ügyelet), valamint a Nagyvárad díszpolgára cím odaítéléséhez szükséges szabályzat, melynek szükségességét noha törvény írja elő, a liberális többség „beintésre” mégis leszavazta. Ezeken kívül a közigazgatási átláthatóságra, valamint a korrupcióellenes harccal kapcsolatos tájékoztatás érdekében azt kérte: kerüljenek fel a polgármesteri hivatal honlapjára a különböző ellenőrzőszervek jegyzőkönyvei. A bolojani adminisztráció szerint azonban erre semmi szükség sincs, így még a tanácsi határozatra sem terjesztették elé, holott korábban nyilatkozatban fogadták el az ilyen témájú országos stratégiát.

Más javaslatok

Egyéb, több területet érintő javaslatai közül felsorolta: az élményfürdő működési szabályzatának megváltoztatása a több mint kétgyermekes családok érdekében; tiltakozás a bölcsődei szülői hozzájárulás növelése ellen, ugyanis megítélésében erre semmilyen objektív indok nem volt; a játszóterek karbantartása, felújítása, különös tekintettel a gyermekek biztonságára; a tenderek törvényes előírásainak betartása, különös figyelemmel a Luxtennel már említett, hosszabbítás címen megkötendő szerződésre, mellyel a városvezetés el akarta kerülni az új, nyílt versenytárgyalást; a városi utak, parkok karbantartására kötendő koncessziós szerződésekből kimaradt kötelezettségek pótlása.

Arról is beszélt: tavaly októbertől a szociális tevékenységet űző alapítványok és társulások számára folyósítandó támogatások odaítélését vizsgáló testület tagjaként részt vett ennek minden ülésén, és igyekezett részrehajlás nélkül, kizárólag szakmai szempontok alapján szavazni. Havonta találkozott választóival az RMDSZ újvárosi és őssi körzeti székházaiban. Panaszaikat és ötleteiket meghallgatta, de mindig tájékoztatta őket arról, hogy ellenzékben nagyon nehéz bármilyen kezdeményezést, módosítást keresztülvinni a tanácson, ha az nincs az ínyére a polgármesternek. Sokat segítették tevékenységét dr. Földes Béla, Biró Rozália és mások észrevételei, melyeket igyekezett megszívlelni- tette hozzá.

A jövőbeli terveiről kifejtette: természetesen együttműködve frakciótársaival, el szeretné érni azt, hogy aktualizálva legyen az általános városfejlesztési terv (PUG), ugyanis jelenleg azok, akik a városszéli domboldalon akarnak építkezni, nem kapnak erre pozitív véleményezést, engedélyt. Ugyanakkor pedig a PSD-frakcióval is összehangoltabb kooperációra törekedne.

Ciucur Losonczi Antonius