Aktívan tevékenykedett a gyermekvédelmi igazgatóság

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság elmúlt évi tevékenységeiről, valamint azon belül a családon belüli erőszak és egyéb sürgősségi helyzetek eseteiről szóló összefoglalójából kiderül, hogy megyénkben az igazgatóság ezúttal is több esetben lépett közbe – szám szerint összesen 368 esetben.

Az igazgatóság célja megyei szinten a családon belüli erőszakos esetek azonosítása, felszámolása, dokumentálása és jelentése, valamint az érintett személyek támogatása és helyzetükre való megoldástalálás.

Emellett az összefoglalóban szó esik az ún. Gyerektelefon programról, mely célja olyan információk és javaslatok nyilvántartása és feldolgozása, amit szakképzett személyzet vezet. A program keretében elsőként tiszteletben tartják a gyerekvédelem törvényeit, emellett az igazgatóság munkatársai feladatai közé tartozik: gyermekbántalmazás esetén (lelki-, fizikai-, szexuális bántalmazás, kizsákmányolás) közbelépnek; bizonyos helyzetek feldogozása érdekében biztosítanak pszichológiai tanácsadást; felértékelik a gyermek szellemi-, viselkedésbeli- és érzelmi fejlődését; nyomon követik a pszichológiai jelenségeket a rendezetlen családolyen kockázatoknak vannak kitéve azok. Emellett azok számára, akiknek erre szüksége van megfelelő információkat és javaslatokat szolgáltatnak.

Erőszakos cselekmények

Az elmúlt év statisztikai adatiból kiderül, megyénkben összesen 368 erőszakos cselekményt jelentettek, amiből szexuális zaklatás 38, fizikai erőszak 23, valami gyermekelhagyás 249 esetben fordult elő. Fiatalkori bűnözés esetében 4 bejelentés érkezett. Emellett 1 bejelentést tettek munkára kényszerített kiskorú esetében, a Gyermektelefon program keretében pedig 2 bejelentés érkezett az igazgatósághoz a 2011-es évben. A szatmárnémeti Lorena anyasági központban tavaly összesen 29 anyát és 44 gyermeket gondoztak, a szatmárnémeti András segélynyújtási központban pedig 72 gyermeket láttak el. Emellett a Gyermekvédelmi Igazgatóság 2010-ben 357 esetet regisztrált.