Aktívan kezdi az évet a Szigligeti Színház

Aktívan kezdi az évet a Szigligeti Színház
Iskolaprogramok, bemutatók, szakmai továbbképzések – ezekkel a programokkal kezdik a 2013-as évet a nagyváradi Szigligeti Színház társulatai.

 

Elsőként az Színház az iskolában, iskola a színházban nevű programról számolt be tegnap a váradi színházban tartott sajtótájékoztatón Szabó K. István, a Szigligeti Színház művészeti igazgatója, akitől megtudtuk, hogy nyolc váradi tanügyi intézmény 88 diákja valamint egyetemi hallgatója vesz részt az idén ebben a programban. Az Edy Endre, az Eminescu, a Lorántffy Zsuzsanna, a Szent László, Iosif Vulcan középiskolákról, a Francisc Hubuic művészeti iskoláról, valamint a Partiumi Keresztény Egyetemről van szó. Ezeknek az iskoláknak, illetve az egyetem hallgatói kilenc önálló csoportot alkotnak, és Ababi Csilla, Pitz Melinda, Tóth Tünde, Csatlós Lóránt, Faragó Zénó, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Pál Hunor, Szotyori József és Varga Balázs foglalkoznak velük a műhelymunkák során. A középiskolások Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabján dolgoznak, míg az egyetemisták Örkény István egyperceseivel és novelláival foglalkoznak, melynek eredménye a március 27-én a váradi színházban bemutatásra kerülő kollázsszerű előadás lesz, melyben a két irodalmi anyagot mintegy összegyúrva mutatják majd be. Szabó K. István kiemelte, hogy a program lényege maga a felfedező munka, nem feltétlenül a végtermék. A cél az, hogy a fiatalok a műhelymunkák során megjelenítsék azt, hogy miképpen képzelnek el egy krízishelyzetet, melyhez az irodalmi művek szolgáltatják az alapot. Ezt követően a művészeti igazgató megjegyezte, hogy a színészek számára idén szeptemberben improvizációs továbbképzést szerveznek majd.

Táncház és képzés

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a három előadásból álló 9000 kilométer elnevezésű sorozat mindhárom darabja elkészült, a sorban az utolsó, adventi játékot is már harminc alkalommal játszották, és szándékaik szerint a következő adventben is bemutatják majd. A társulatvezető bejelentette, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemmel (PKE)együttműködve a Nagyvárad Táncegyüttes táncházat fog szervezni a PKE székhelyén. Ráksi Lajos a PKE egyetemi lelkésze a sajtótájékoztatón elmondta, hogy még a Sulyok István Református Főiskola idejében volt táncházmozgalom az intézményben, ezt a hagyományt szeretnék felújítani. Ugyanakkor a PKE ezúton is nyitni próbál a közönség felé, továbbá magyar egyetemként kötelességüknek érzik azt, hogy a magyar kultúra értékeit közvetítsék és terjesszék.

A tervek szerint minden hónapban legalább egy alkalommal megtartják a táncházat. Az eseményhez a PKE adja a helyszínt, a Nagyvárad Táncegyüttes pedig a zenekart és az oktató táncosokat biztosítja majd. Az első táncházi estre január 17-én 19 órától kerül sor, egy belépőjegy ára öt lej. Muzsikálni fog az Üsztürü együttes. Dimény Levente elárulta azt, hogy az Üsztürü zenekar nem csak a táncházban fog muzsikálni, de a Nagyvárad Táncegyüttes zenekarának továbbképzését is ők végzik majd. Egyébiránt az idén négy képzést szerveznek a Nagyvárad Táncegyüttes számára, melyből kettő zenei, kettő pedig táncos továbbképzés lesz, tudtuk meg a társulatvezetőtől, aki végezetül bejelentette, hogy a társulat már készül a Nagyvárosi bujdosók című előadásának a bemutatójára, melynek külön érdekessége az, hogy a díszleteket a Sapientia Egyetem média szakos végzős hallgatói készítik, így modern, mondhatni díszletekre számíthatnak majd a nézők, húzta alá Dimény Levente.

Babaszínház és Toldi

Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat vezetője bejelentette, hogy a társulat február 17-én két bemutatót is fog tartani: délelőtt 11 órától babaszínház lesz Kezeslábas címmel, mely a 0-3 éves korosztályt célozza meg, délután 17 órától pedig Arany János Toldiját viszik színre. Mindkét produkció Bartal Kiss Rita kecskeméti rendező elképzelései alapján kerül színre. A Toldit a társulat eredetileg felolvasó színházi előadásként képzelte el, de a munkafolyamat során kinőtte magát a produkció és rendhagyó irodalommá vált, amellyel elsősorban az általános iskolás és középiskolás generációt kívánják megszólítani. A babaszínházi előadásban a kicsik számára könnyen felismerhető, dekódolható zenét és látványelemeket dolgoznak össze. A játéktér, valamint a nézőtér is a babák fogadására lesz kialakítva: a termet padlószőnyeggel borítják és színes párnákon, kockákon lehet majd ülni, de lehet szabadon mozogni is. A bejáratnál a felnőttek nejlon papucsot húznak majd a lábukra a helyszín tisztaságának megőrzése érdekében. A teremben pelenkázó asztalt is kialakítanak, ahol szükség esetén tisztába tehető majd a baba. A mintegy huszonöt perces előadást követően szakértők fognak szintén huszonöt perces előadást tartani a babák nevelésével, egészségével kapcsolatos kérdésekről. A szakértői előadások folyamatosan változnak majd, ezért a szülőknek érdemes lesz több babaszínházi előadásra is elmenni gyermekükkel. Szőke Kavinszki András tájékoztatott arról is, hogy a bábszínészek számára Lackó Vladimir budapesti pantomim művész tart képzést június 17-28 között.

Pap István