Aktív részvételre buzdítanak

Aktív részvételre buzdítanak
A nagyváradi YouthBank-csapat arra buzdítja a helyi és a nagyszalontai fiatalokat, hogy olyan projektekkel pályázzanak, amelyek a társadalom javát szolgálják. Íme a felhívás részletei.

 

Daciana Deac a nagyváradi Polgármesteri Hivatalban tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón kifejtette: a YouthBank (Fiatal bankárok) egy önkéntes fiatalokból álló csoportosulási kezdeményezés, program, mely közösségi részvételre buzdítja és tanítja a felnövekvő generációt. 1997-ben Írországból indult, és napjainkban a világ 10 országában vannak követői. Romániából hét évvel ezelőtt, kolozsvári fiatalok csatlakoztak először, jelenleg pedig a YouthBank 12 városban van jelen: Gyulafehérváron, Baróton, Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szebenben, Temesváron, Marosvásárhelyen, Nagyszalontán és Váradon.

A megyeközpontban tavaly októbert alakult meg a helyi csoport: tizenhárom, 16-18 év közötti diákokból áll, akik hat különböző középiskolába járnak (Onisifor Ghibu Elméleti Líceum, Mihai Eminescu Főgimnázium, Iosif Vulcan Főgimnázium, Művészeti Líceum, Traian Vuia Műszaki Kollégium és Emanuel Baptista Teológiai Líceum).

Az alapítása után a csoport 2012 novembere és 2013 februárja között több mobilizáló jellegű, jótékony célú eseményt szervezett, melyek nyomán 13.600 lejt gyűjtöttek össze, mely pénzmennyiséget arra fogják használni, hogy finanszírozzák a fiatalok által benyújtott projekteket.

Felelősségvállalás

Megtudtuk még, hogy helyi szinten a Nagyváradi Közösségi Alapítvány koordonálja a programot azzal a céllal, hogy a fiatalokat felelősségvállalásra, közösségi részvételre nevelje, illetve lehetőséget kínáljon nekik belekóstolni az adománygyűjtésbe és annak hatékony elosztásába.

Legkevesebb három fős, váradi vagy szalontai középiskolákba járó diákok pályázhatnak olyan a sporttal, a környezetvédelemmel, az egészségüggyel, a művészettel, a kultúrával vagy a szociális piacgazdasággal kapcsolatos projektekkel, melyek hosszú távon fenntarthatóak és pozitív társadalmi hatást gyakorolnak. Nem feltétlenül szükséges, hogy osztálytársak legyenek, lehetnek barátok, szomszédok vagy azonos társaságba járók is. Az ötleteiket legkésőbb március 15-ig kell elküldjék az oradea@youthbank.ro e-mail címre, a formanyomtatványhoz és egyéb tudnivalókhoz a www.youthbank.ro/oradea honlapon juthatnak hozzá.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,