„Aki zelkes, legyen lelkes”

„Aki zelkes, legyen lelkes”
Bihar megye – A Zelk Zoltán nevét viselő helyi és nyíregyházi általános iskolák képviselőinek első személyes találkozására került sor péntek délelőtt Érmihályfalván. Megkoszorúzták a költő emléktábláját.

Zelk Zoltán  költő 1906 december 18–án született Érmihályfalván. Nevét pár év vette fel a helyi I.–VIII. Osztályos Iskola, emléktáblája a városi könyvtár falán található. Ez előtt a tábla előtt tisztelegtek péntek délelőtt az érmihályfalvi illetve a Nyíregyházi  Zelk Zoltán Általános Angol–Német Kéttannyelvű Iskola képviselői. Csengeri Csongor  helyi igazgató köszöntötte a nyírségi vendégeket, kiknek nevében Baltigh Frigyes  igazgatóhelyettes mondta el, hogy iskolájukat éppen 30 évvel ezelőtt alapították 19–es számú iskola néven, majd azóta a több, Zelk Zoltánhoz kacsolódó rendezvényük nyomán vették fel ők is a költő nevét.

Iskolatörténeti pillanat

A „születésnap” adta az alkalmat, hogy ellátogassanak a költő szülővárosába, és akár történelminek  is mondható a pillanat, amikor – tudomása szerint – a világ egyedüli két iskolája, mely Zelk nevét viseli, kapcsolatba lép egymással, fogalmazott az igazgatóhelyettes. Saját iskolájuk jelmondatával köszöntötte az érmihályfalvi diákokat: „Aki zelkes, legyen lelkes!” Ezt követően a két iskola diákjainak szavalatai következtek, majd a nyíregíházi és az érmihályfalvi iskola, illetve a helyi Polgármesteri Hivatal és Városi Könyvtár képviselői koszorúzták  meg az emléktáblát. Csengeri Csongor igazgató kérdésünkre elmondta: a nap további részében a vendégek ismerkedtek a vendéglátó iskola életével, és egy későbbi testvériskolai  kapcsolat lehetőségéről is szó esett.