Aki bírja, marja

Az EU a mai napig is korruptnak minősíti a hazai igazságszolgáltatást. Folyik a tessék-lássék vizsgálat Brüsszel kedvéért a felelős szervek részéről ez ügyben, de nem sok a látszata, mígnem egy megdöbbentő felfedezés el nem hessenti a lagymatag hangulatot.

Az igazságszolgáltatás taposómalmában robotolok szellemi túlterhelésben szenvednek! E tény és a korrupció szoros összefüggésben lehetnek, csak nem tudni pontosan, hogy melyik az ok, és melyik az okozat. Nosza, hogy enyhüljön a szellemi túlterhelés, zseniális megoldás született, nem egy átlaghely ez, nem átszerveztek, nem ésszerűsítettek, hanem az eddig sem minimálbérből élő igazságosztó hadseregnek 50 százalékos fizetésemelést szavaztak meg. És hogy kellőképp tükröződjön a helyzet súlyossága, ezt nem csak mostantól, hanem három évre visszamenőleg is. A visszamenőleges hatályt itt firtatni indokolatlan, mert mint tudjuk az igazságosztó az igazság fö1ött áll. Nem valószínű, hegy Brüsszelt el fogja bájolni a dolog, az EU számítógép-agyú és szívű emberei nem érzelgős fajták, és igazságügyünk kákáin tovább is csomókat fognak keresni.
A fentiek üzenete egyértelmű, ma is farkas törvények uralkodnak a társadalomban, és “az” aki bírja marja elv a legtöbb történés motorja. Aki erő (és nyerő) helyzetben van (lásd a képviselők jövedelmét, nyugdíját, a hadsereg, a rendőrség kifizetéseit) az csakis a maga részére kapargatja a sültgesztenyét a parázsbél, és „tesz” mindenki másra, népre, hazára. Akinek pedig nincs szószólója az a manna osztásból kimarad, a tanároknak, orvosoknak és még sok-sok másoknak például, akiknek a munkája legalább olyan fontos, mint egy-egy törvényszéki tyúkper, a valós szellemi túlterhelésükért senki nem szándékszik anyagi kárpótlást fizetni, az ő esetükben az agykopás teljesen magánügynek számít.
A dolgokat összevetve úgy tűnik, hogy nagyon különös országban élünk mi, ahol a társadalom egy felrázott kaleidoszkóphoz hasonlítható, csak a nagy összevisszaság látszik, és nem tudjuk, hogy az valaha is szép, színes képpé szelídül-e.

dr. Zagyva Miklós