Aki adományozni akar, tegye helyi ügyet segítve

Nyakó József polgármester
Nyakó József polgármester
“Sajnos nem vagyunk olyan gazdagok, hogy másoknak adjunk adományokat” – fogalmazott Nyakó József érmihályfalvi polgármester, figyelmeztetve: a kéregetőknek semmilyen engedélyt nem adnak ki.

Érmihályfalva valamelyik részét (is) szinte folyamatosan járja olyan személy, vagy csoport, aki – vagy melynek tagjai – becsengetnek házakhoz, és valamilyen indokot hangoztatva, esetleg fényképpel, orvosi dokumentummal alátámasztva a szavakat, pénz adományozására kérik a megszólítottat. Ilyen adománygyűjtésre a Városházán senki nem adott, és nem is ad ezután sem engedélyt – szögezte le Nyakó József polgármester. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy másoknak adjunk adományokat – tette hozzá, utalva arra, hogy a városban éppen elég szociális gondot kell megoldani, és úgy vélte, aki adományozni akar, az inkább helyi ügyeket segítsen. Éppen erre a célra hozta létre a helyi RMDSZ-szervezet a “Tulipános láda” akcióját, mely által folyamatosan mintegy közvetít a rászorulók és a segíteni akarók között. Mint arról hírt adtunk, ez a “láda” éppen Nyéki József megsegítésére van éppen nyitva.

Visszatérhetnek

A polgármester hozzátette még, visszatérve a “házalók” témaköréhez, hogy elöljárókhoz eljuttatott rendőrségi kimutatásból kiviláglik: jellemző, hogy az ilyen bekopogók később visszatérnek, és akkor már kérnek, hanem “kiszolgálják magukat”, esetleg felmérik a terepet kollégáiknak. A témához kapcsolódik, hogy mióta térfigyelő kamerákat szereltek fel a város több pontján, azóta 15-20%-kal csökkent a bűnesetek száma – ez igazolja az intézkedés helyességét. Mint arról korábban beszámoltunk, szemetelőket és rongálókat is sikerült már azonosítani a kamerák segítségével. A város vezetői igyekszenek egy elfogadható városképet kialakítani, örömmel látnák, ha a lakosság méltányolná ezt, és partner lenne a törekvésben, például azzal, hogy rendet tart saját környezetében, óvja az eddigi megvalósitásokat – fogalmazott Nyakó József polgármester.

Rencz Csaba