Akcióban a lánglovagok

Bihar megye – A Sürgősségi Felügyelet ügyeletén az utóbbi napokban jegyzett esetekről Camelia Rosca szóvivő tájékoztatott.

Hétfőn délelőtt háromnegyed 12 tájban a Cri§ana Sürgősségi Felügyelet keretében működő 1-es számú tűzoltóegységet riasztották Berettyószéplakra, ahol egy éles lövedéket találtak a Bechtel cég munkásai az autósztráda építése közben. A második világháborúból fennmaradt 82 mm-es muníciót biztonságban elszállították, s a későbbiekben majd megsemmisítik. Délután háromnegyed négy tájban a Sovata utca 44. szám alatti belterületen a száraz növényzet kapott lángra, a szomszédságból érkezett lánglovagok még időben megfékezték a tüzet, s eloltották, nem keletkezett anyagi kár, és senki nem sérült meg. Június utolsó napján nemcsak a tűz, de a víz is munkát adott a tűzoltóknak, a délutáni bőséges esőzés miatt a nagyváradi Republicii utca 6., illetve a Mimozei utca 8. szám alatti ingatlanok pincéjéből kellett vizet szivattyúzniuk az ottlakók által riasztott lánglovagoknak.

Pusztító lángok

Vasárnap a margittai Crinului utcában közterületen egy parkoló autóra zuhant egy kidőlt fa, másfél órájukba tellett a tűzoltóknak, amíg felszabadították a járdát s a járművet. Ugyancsak vasárnap délután lángra kapott a biharpüspöki Matei Corvin utcai szeméttelepen tárolt hulladék, délután négytől este nyolcig égett, a helyszínre érkezett tűzoltóknak akkorra sikerült eloltaniuk a tüzet. Három hektáron látszottak a nyomai, személyi sérülés nem történt. Alsódernán vasárnap este R. I. portáján a nem megfelelően szigetelt, meghibásodott aljzat miatt csaptak fel a lángok. Hiába segítettek be a papfalvi önkéntesek a margittai hivatásos tűzoltóknak, mire végeztek az oltással, 50 ezer lejes anyagi kárt regisztráltak. A tűz martalékává vált 1500 kilónyi gyógynövény, 1 köbméter fűrészáru, a padlásajtó, 100 négyzetméternyi tetőzet. Senki nem sérült meg. Szombat este a cséffai halálos baleset következményeinek elhárításában is részt vettek a tűzoltók, miután egy traktor s az intercity ütközött, üzemanyag folyt szét a vágányok mellett, s a 797-es megyei úton, tűzveszélyt okozva, ezt kellett eltakarítaniuk a lánglovagoknak, tudtuk meg. Pénteken egy embert mentettek ki a Körösből a tűzoltók, aki egy szigeten rekedt a Mare§al Averescu utca mentén, amikor a telegdi gát megnyitásával megnövekedett a folyó szintje.