Akcióba lépett Basescu

Akcióba lépett Basescu
Traian Basescu államfő Temesváron bejelentette, hogy megtámadta az Alkotmánybíróságon azt az egyéni választókerületes törvényt, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlament előtt, és amelyet a parlament elfogadott.

Az államfő a Pro Democratia Egyesület által kidolgozott törvény 29. cikkelye ellen emelt kifogást, amely szerinte ellenkezik az alkotmány 62. cikkelyének első bekezdésével. A törvény 29. cikkelye kimondja, hogy abban az esetben, ha egy párt megnyeri a választókerületek mandátumainak több mint felét, a többi mandátumot egy országos tartaléklista alapján osszák szét a pártok országos szavazati arányának megfelelően. Az alkotmány említett bekezdése pedig kimondja, hogy a szenátus és a képviselőház tagjait a választási törvénynek megfelelően egyetemes, egyenlő, közvetlen, titkos és szabadon kifejezett szavazatokkal  választják meg.A törvény életbelépését eddig is csak az akadályozta, hogy az államfő nem hirdette ki. A kihirdetés határideje november 26-án, az elnök által preferált egyéni választókerületes rendszerről szóló referendum másnapján járt volna le. Mint ismeretes, a válaszási rendszer Basescu által is preferált reformjáról 25-én lesz népszavazás.

Vissza a feladónak

Időközben a román büntetőtörvénykönyv módosításainak felülvizsgálatát is kéri Traian Basescu román államfő a parlamenttől . Az elnök ugyanis visszaküldte a parlamenthez a jogszabályt, amely korlátozta az ügyészek hatáskörét, megnehezítve munkájukat a korrupció és egyéb súlyos bűncselekmények leleplezésében. A törvényt az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is bírálta, mondván, hogy akadályt jelent a korrupció elleni harcban.