Akadozik az inzulinellátás

Bihar megye – Úgy tűnik, a gyógyszerforgalmazók tilakozása első sorban a cukorbetegeket érinti. Tiltakozásképp, amiért az egészségügyminiszter nem hajlandó az euró új árfolyamával összhangban átszámítani a maximalizált gyógyszerárakat, a mai napon (pénteken) a gyógyszerforgalmazók nem szállítanak készítményeket a patikákba.

Egyúttal kilátásba helyezték, hogy az elkövetkezendő hetekben mind több napig szüneteltetik tevékenységüket, míg egyezségre nem jutnak a minisztériummal. A Romániai Gyógyszerforgalmazók Egyesülete, valamint a Romániai Gyógyszerforgalmazók és Importőrök Egyesülete képviselői szerint nemsokára meg kell szűntetniük tevékenységüket, mivel nemtudják már állni az árfolyamkülönbözet miatti veszteségeket.

Veszteségek

Állítólag csak az idén 20 millió eurós veszteséget regisztráltak, amiért a minsztérium mg mindig 3,32 lejbe számítja az eurót és ennek alapján fizetik ki a térített gyógyszerek árát. A két egyesület képviselői azt is kifogásolják, hogy az egészségügyminiszter nem tartja be azt az ígéretét, miszerint háromhavonta aktualizálják majd a maximalizált gyógyszerárakat.

Eugenia Hamza, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetője lapunknak elmondta: egyedül a temesvári Eurofarm küldi el ma a tegnap leszámlázott gyógyszereket, egyébként mind a négy Bihar megyei forgalmazó szünetelteti tevékenységét. A patikák különben elegendő gyógyszertartalékkal rendelkeznek, mondta, egyedül az inzulin az, amelyikből már nem kapható mindegyik változat. A gyógyszerész nem tudja, hogy mindez kapcsolatba hozható-e a forgalmazók tiltakozásával, az viszont tény, hogy a cukorbetegeknek létfontosságú az inzulin, és eddig nem volt rá példa, hogy ne legyen, de még ígéretet se kapjanak a lerakatoktól arra vonatkozóan, hogy napokon belül megszerzik.

Neumann Andrea