Akadozik a gyerekpénzfolyósítás

Nagyvárad – Több olvasónk jelezte, hogy egy ideje késve, vagy egyáltalán nem kapták meg a nekik, vagy gyermekeiknek járó, ún. gyerekpénzt. A probléma oka a hiányos adatbázis, mondják az illetékesek.

Mivel ezt a juttatást 2008 január 1-től a Munkaügyi Minisztérium folyósítja, ezért a probléma kapcsán telefonon megkerestük Derzsi Ákos munkaügyi államtitkárt, aki elmondta: a gond abból adódik, hogy 2007 december 31-ig a megyei tanfelügyelőségek át kellett volna adják adatbázisaikat a munkaügyi minisztérium területi igazgatóságaihoz, ez azonban sok estben nem történt meg vagy pedig hiányos adatbázist adtak át. “Az adatbázis felújítása biztos, hogy egész évben el fog húzódni”- mondta Derzsi Ákos, mert rengeteg a pontatlan adat, például a jogosult időközben elköltözött, a gyermek egyik szülője elhalálozott, így a másik szülő lett a jogosult. Derzsi Ákos hangsúlyozta, hogy aki úgy gondolja, hogy nem történik megfelelően a gyerekpénz folyósítása keresse fel a területi munkaügyi igazgatóságot. Simona Vesa a Bihar megyei munkaügyi igazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a panaszosok forduljanak az intézményhez (Nagyvárad, Tudor Vladimirescu utca 2. szám), ahol a felmerült probléma jellegétől függően fogják útbaigazítani őket. Simona Vesa felhívta a figyelmet arra, hogy a jogosultak a jelzett problámával kapcsolatban megfogalmazhatják kérdéseiket a dmpsbhalocatii@yahoo.com emilcímen, érdeklődhetnek a 0359-405279 telefonszámon avagy személyesen az igazgatóság székhelyén a 39-es szobában. Amennyiben változások állnak be, amelyek befolyásolhatják a gyerekpénz folyósítását (lakcímváltoztatás, gyám személyének megváltozása stb), akkor a helyzet tisztázására szolgáló kérvényt a http://dgmss.rdsor.ro honlapról lehet letölteni.

Nem jöttek

A nagyváradi postahivatalhoz nem jutottak még el panaszok a pénzfolyósítás ügyében, mondta a váradi postahivatal főnöke Venter Catita, hozzátéve, hogy aki ilyen problémát tapasztal, forduljon a postához és vigye el annak a személynek a személyi kártyáját aki a gyerekpénzre jogosult, de a munkaügyi igazgatóságon is érdeklődjenek, javasolta. Amennyiben a jogosult megkapta a februári, de nem kapta meg a márciusi gyerekpénzt, akkor a személyi kártya mellett vigye el a postához a februári szelvényt is, mert azon fel van tüntetve az iktatószám, így hamarabb meg lehet találni a panaszos iratait. Az igazgatónő elmondta, hogy a posta a munkaügyi minisztériumtól kapott pénzt tizenkét napon belül kézbesíti a jogosultaknak.

Pap István