Akadálymentesítették a Golescu hidat

Akadálymentesítették a Golescu hidat

Szatmárnémeti – A hídon elvégzett javításoknak köszönhetően a szigeteléssel nem lesz probléma az elkövetkezendő 20–25 évben – mondta Farkas László.

Csütörtökön akadálymentesítették Szatmárnémetiben a Golescu hidat – számolt be róla sajtótájékoztató keretében Farkas László, a Vegyépszer Rt. vezérigazgató–helyettese. A híd felújítási munkálatai 2006 júliusában kezdődtek, azonban annak átadási határidejét kétszer is módosítaniuk kellett, így csak 2007 decemberében kezdődhetett el a műszaki átadási folyamat. Ezt azonban a polgármesteri hivatal felfüggesztette, mivel a gyengébb minőségű aszfalt miatt gödrök keletkeztek a hídon. Farkas elmondása szerint a beszállító céggel a mai napig perben vannak, azonban annyit sikerült elérniük, hogy a bíróság nem kötelezte a Vegyépszert a rossz minőségű aszfalt kifizetésére, így a mostani javítási munkálatokat abból finanszírozták. A híd teljes felújítási munkálatai másfélszer annyi időt vettek igénybe a sok nemvárt probléma miatt, ezért a vezérigazgató–helyettes a sajtón keresztül megköszönte a szatmári lakosoknak azt a türelmet, amelyet irányukba tanúsítottak.

Átadási folyamat

A következő hetekben sor kerül majd az átadási folyamatra, illetve a végelszámolásra, ugyanis a Vegyépszer ezekért a munkálatokért még nem kapta meg a fizettséget. A híd felújítása az alapszerződés alapján 9,7 millió lejbe került, azonban a sok nemvárt probléma miatt, amelyet időközben meg kellett oldani, 50%–os töbletköltséggel is számolniuk kellett. A hibák most elvégzett kijavításának köszönhetően a Golescu híd szigetelésével nem lesz probléma az elkövetkezendő 20–25 évben, annak rezisztenciájával sem, ugyanis a kivitelező erre 20 éves garanciát vállalt – mondta a Vegyépszer Rt. vezérigazgató–helyettese.

Gugulya–Hégető Lóránd