Ajándéknéző körúton Mikulás előtt

Ajándéknéző körúton Mikulás előtt
Nagyvárad – Közeleg Mikulás napja, egyre többünket foglalkoztat a közelgő ajándékozás. A boltok kínálata már egy ideje a karácsonyt idézi, a piacon pedig már megjelentek a csoki Mikulások.

A nagyváradi Körös áruház földszintjén több helyen is lehet Mikulás napjára pont megfelelő csecsebecséket kapni: Mikulás-figurás mécsestartókat, gipsz- és porcelántárgyakat, különféle díszeket. A játékrészleg a harmadik emeletre költözött – itt márkás, de nem éppen olcsónak mondható ajándékok közül lehet válogatni. Az eredeti Barby babák ára 70 lejnél kezdődik (minél cifrább, annál drágább), s hasonló árfekvésűek a Nenuco babák is. Körülbelül ennyiért lehet eredeti legót is kapni, a különféle puzzle-játékok ára pedig 4-től 50 lejig terjed. A Play-Doh márkájú gyurmák és a hozzájuk tartozó kellékek ára 8,9 lejtől 23 lejig terjed, s láttunk beszélő, evő, arckifejezését változtató Furbyt is 219, illetve 229 lejért. A plüssállatok ára 3,2 lejnél kezdődik (az apróbbaké), de a hatalmas plüsstigrisért már 54 lejt kell fizetni.

Gömbökben, tartókon

Az ajándékboltokban pár napja megjelentek a mikulásos apróságok, dísztárgyak. A nagyváradi King Art üzletben például a füstölők, gyertyatartók, egzotikus dísztárgyak mellett egy külön standon vannak elhelyezve azok az apróságok, melyeken a Mikulás jelenik meg – havazó gömbben, gyertya- és mécsestartókon, vagy csak önmagában, gipszből, porcelánból mintázva. A „havazó gömbök” ára 8,4 és 19,7 lej közötti, a mécsestartók ára 7,2 lejnél kezdődik, az alkalomhoz illő vázákat 10,6 lejért lehet kapni. Érdeklődésünkkor még nem volt sok vásárló, a fiatalok inkább körülnézni jöttek, hogy eldönthessék, mivel lepik majd meg barátaikat.

Piaci kínálat

A nagyváradi piacokon is megjelentek a csoki Mikulások, ajándéktárgyak. Az „üreges télapó” elnevezésű termékből a 18 grammos 1, a negyvengrammos 1,5, a hatvangrammos pedig 2 lejbe kerül a Rogériuszi piacon. Különféle, előre elkészített csomagokat is lehet kapni – ezek ára tartalmuktól, nagyságuktól függően 6 és 12 lej között mozog. A piacok az olcsó, kínai dísztárgyak „lelőhelye” – például éneklő, táncoló Mikulást 18–20 lejért, hintázó babát 28 lejért lehet kapni. A kisautók ára 10 lejnél kezdődik, s nagy, estélyiruhás babát 40 lejért láttunk. Ottjártunkkor még nem volt több vásárló, mint máskor, az eladók szerint a legtöbb szülő Mikulás előtt pár nappal vásárolja meg a csizmácskába helyezendő ajndékot.