Ahol minden van

Ahol minden van

Szatmárnémeti – Tegnap délelőtt zajlott az élet a szatmárnémeti ószeren. Árusokból és vásárlókból sem volt hiány. Valószínű, hogy a napsütés pozitívan befolyásolta az emberek vásárlási kedvét.

A piac területén változatos portékák közül válogathattak az érdeklődők. A nagy tömegben csak nagyon lassan lehetett közlekedni, nagyon figyelmesen, hiszen nem csak a standokon, de a földön is „elkelt” minden négyzetméternyi árusításra alkalmas terület. A kétkerekű járműveket és állatokat árusítók továbbra is kiszorultak a piac területéről, így a Magyar utca elején lévő zölterületeket foglalták el. A legtöbben szárnyasokat árultak: galambot, papagájt, pulykát, csirkét. Száz, százötven lejért kerestek maguknak gazdát a különböző fajtiszta kölyökkutyák.

Egy lej

„Ha van pénz, négyezetméterenként egy lejt kell fizetni”– mondta el érdeklődésünkre egy árus, aki a földön talált helyet portékájának. Egy másik, amelyik szintén nem kapott üres standot, elmondta, hogy ő szerdán és vasárnap szokott árulni a piacon, alkalmanként öt lejt fizet, emellett száz lejt három hónapra azért, hogy fenntartsák számára azt a bizonyos területet a földön. A standok bérlése háromszor annyiba kerül, vagyis háromszáz lejt kell fizetni egy trimeszterre. Természetesen a helyért fizetendő napi díjat is beszedik az árusoktól, attól függetlenül, hogy bérlő vagy sem az illető.