Ahol a művészetek otthonra leltek

Ahol a művészetek otthonra leltek
Hétfő délután nyílt napot szerveztek a Nagyváradi Művészeti Líceumban elsőssorban a leendő ötödikesek, illetve a szüleik számára, de természetesen azért mindenki szeretettel vártak.

Ez egy életstílus, egymásra figyelés és tehetséggondozás, az érettségi diploma mellett a végzősök egy szakmát is „kapnak a kezükbe”- számos érv hangzott el hétfő délután amellett, hogy miért hasznos és jó dolog a Művészeti Líceumba járni, a tanintézet által a díszteremben és a műhelyekben nagy érdeklődés közepette szervezett bemutatón, egyfajta nyílt napon.

Nagy Gabriella aligazgatónő az iskola előnyeiként sorolta még a művészeti órákon történő érzelmi nevelést, a több hangszeren való tanulás lehetőségét, azt, hogy ugyanolyan szinten biztosított a színvonalas nevelés a kötelező tantárgyak esetében is, a vidékről érkezőknek a buszbérletek árát visszatérítik és van bentlakás, a művészeti nevelés pedig személyiségfejlesztő hatású. Emellett szerinte vonzó lehet még a szeretetteljes légkör, a közösségi szellem, a családias hangulat, a jól felkészült tanári kar, valamint a régióban egyedülállónak számító iskola központi elhelyezkedése.

Ajánlatként a 2018/2019-es tanévre elhangzott, hogy magyar tagozaton egy zeneszakos külsős első osztály (15 hely), egy zene és képzőművészeti belsős ötödik osztály (25 hely), valamint két belsős kilencedik osztály indul 28-28 hellyel: egy képzőművészeti profilú és egy vegyes, vagyis zene és építészet profilú. Zenei szakra a felvételi a zenei képességek felméréséből áll (halláspróba, ritmusérzék, zenei emlékezet), képzőművészeti szakra pedig tíz saját alkotást (rajz, festmény, agyagtárgy) kell bemutatni ötödik osztályba menés előtt. A képzőművészeti próba kilencedik osztályba két részből tevődik össze: csendélet rajzolása, majd egy figuratív kompozíció készítése kromatikus témafeladattal. A leendő diákokat olyan jól felkészült pedagógusok várják, mint Negru Andrea matematika-, Mados Andrea magyar nyelv és irodalom-, Schneider Arnold zeneelmélet és Mircescu Georgiana fuvola szakos tanárok, valamint a képzőművészetet tanító Rácz Eliza, az ötödikesek leendő osztályfőnöke, akinek kedvességéről, hivatásszeretetéről és pozitív hozzáállásáról a szülők személyesen is meggyőződhettek a rendezvény második felében, amikor bemutatta a műhelyeket.

Fellépők

Hangulatos műsorral szolgáltak művészetis diákok. Bálint Mariann, Szanto Denis, Saramet Gabriela, Negru Renáta G. Perlman Fantázia című hegedűjátékát adták elő, zongorán kísérte őket Ferencz Mercédesz zongoratanárnő, a felkészítőtanáruk, aki szintén részt vett a színpadi produkcióban: Lupse Anita. Szólót játszott hegedűn a harmadikos Ferencz István. Csarnai Kata (VI.) és Kozák Dávid (VII.) A. Vivaldi két hegedűre írt a-moll koncertjének első tételét játszották. Zongorán kísérte őket Teszler Júlia zongoratanárnő, a felkészítőtanáruk Lupse Anita. Pelbát Boglárka (III.) magyar népdalt énekelt. Catona Annamária Händel Giga F-dúr szonátájának első tételével lépett fel, felkészítőtanára Mircescu Georgiana. Lukács Lois Hannelore A. Vivaldi A négy évszak című darabjának Ősz tételét játszotta, Szecsánszky Evelyn ifj. J. Strauss Kék Duna keringőjét, majd közösen Beethoven Örömodáját. Mindketten Pogan Gloria tanárnő diákjai, ezúttal Réthy Brigitta kísérte őket zongorán. Pál Dávid Anna Magdalena Bach Menüettjét adta elő, felkészítőtanára Benczédi Mónika.

Márkus Milán Mircea Bădulescu Az első hóvirágok című, hegedűre írt darabját játszotta, felkészítőtanára Lupse Anita. Benczédi Kristóf (VII.) Prokofijev Prelúdium, op. 12 nr. 7, valamint Chopin E-moll valcerét adta elő, felkészítőtanára Radó Judit. Borbíró Tímea Monti Csárdásának fuvolára írt változatával lépett fel, zongorán kísérte Ferencz Mercédesz, felkészítőtanár Mircescu Georgiana.

Legszebb éveink címmel fellépett a külsős osztályok csoportja, vezényelt Nagy Viola karnagy, zeneelméletet oktató tanárnő. A díszteremben ugyanakkor meg lehetett tekinteni A Magyar Kultúra Napjára készített alkotásokat, melyeket azok a diákok csináltak, akiket Rácz Eliza, Rácz Ervin és Jankó-Szép Noémi oktatnak.

Ciucur Losonczi Antonius