Ahmed herceg kalandjai

Ahmed herceg kalandjai
A Kolozsvári Német Kulturális Központ igazgatójának, Fabian Mühlthaler-nek, bevallott szándéka a német kultúra kincseinek minél szélesebb megismertetése mindazokkal, akik képesek egymásra figyelve, minél többet megtudni arról a figyelemre méltó kultúráról, amit Németország megteremtett. Számukra fontos, hogy Kolozsvár közönsége figyeljen a kulturális vonzatokkal járó eseményekre. Ennek értelmében, nagyon jól átgondolt kulturális vonatkozású rendezvényeket szerveznek. Mindezeket a kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtótájékoztatóján tudhattuk meg, melyet Emil Boc vezetett fel.

2013. július 05. 21 óra 30’-kor a sétatéri Kaszinóban bemutatják az animációs filmek mondhatni egyik világviszonylatban is kimagasló alkotását, Ahmed herceg kalandjai-című filmet.

Maga a film 47 perces, amint Fabian Mühlthaler elmondta: „A berlini születésű Lotte Reinigernek (1899-1981), az árnyjáték filmművészeti úttörőjének ez a fő műve. Hatalmas nemzetközi sikert aratott, mint a világ első teljes hosszúságú animációs filmje. A forgatás több mint három évig készült (1923- 1926) – olyan híres munkatársak közreműködésével, mint Bertold Bartosch építész és Walter Ruttmann.” A korabeli sajtó írta: „Olyan film született, amely a csupán a film rendelkezésére álló tiszta művészeti eszközökkel önmagába zárt művészi hatást céloz meg. A keleti példaképekhez kapcsolódóan, a legkecsesebb formában tárul elénk az egész mesecsoda a mozgó sziluettek által; itt lehetségessé válnak a keleti képzelet szülte legmeglepőbb csodák is. A sziluett film tájai olyan finomak és árnyaltak, hogy minden natúrtájat könnyen feledtetnek. A közönségnek végtelenül gazdagabb élményben lesz része.”

Ezek után érthető, hogy e kulturális rendezvényre meghívták a Transilvania Filharmónia 64 tagból álló zenekarát, amelyet Stefan Geiger karmester fog vezényelni, aki nem ismeretlen a kolozsvári közönség előtt. 2011-ben már vezényelte a kolozsvári filharmonikusokat.

A zene és szokatlanul érdekes animációs film biztos sikert fog elérni azoknál, akik kedvelik az élvezetes, szórakoztató, szívderítő, tartalmas kikapcsolódást.

Az eseményt a Kolozsvári Német Kulturális Központ rendezi. Partnerek a kolozsvári Városháza és a bukaresti Goethe Intézet.

Csomafáy Ferenc