Agroklaszter, per, vizsgálat

Agroklaszter, per, vizsgálat
Agroklasztert alakított a Bihar Megyei Tanács a váradi állami egyetemmel és a mezőgazdaságban tevékenykedő cégekkel, ugyanakkor vizsgálóbizottságot is alakítottak két 2006-os szerződés kivizsgálására.

Kisebb költségvetés-módosítást hajtott végre a Bihar Megyei Tanács pénteki ülésén. A módosítás nyomán többek között elfogadták azt, hogy a margittai Horváth János Gimnázium a megyei tanácstól korábban már megkapott egymillió lejt nem csak az épület felújítására, hanem az iskola udvarának a felújítására is felhasználhatja. Egy másik, a tegnapi tanácsülésen elfogadott határozat értelmében a testület engedélyezte, hogy Monospetri településről különjárat szállítsa a diákokat a Horváth János Gimnáziumba.

Agroklaszter

A Bihar megyei tanács a Nagyváradi Állami Egyetemmel és több a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozással együttműködési szövetséget, ún. klasztert hoztak létre. Erről is szavazott pénteki ülésén a Bihar Megyei Tanács. Az agroklaszter megalakítása nyomán az RMDSZ-es Szabó József lapunknak elmondta: „az Európai Unió olyan klaszterek működését támogatja, amelyek abban térnek el az eddigi civil szervezeti együttműködéstől, hogy egy adott szakterületen a közintézmények és magánvállalkozások összefognak, és közösen pályáznak uniós forrásokra, illetve olyan tájékoztató, továbbképző pontokat hozzanak létre, amelyek hozzájárulnak a szakképzett munkaerő biztosításához. A most létrehozott klaszter csak egy részét fedi le a megyének, ezért Kiss Sándor a megyei tanács alelnökének javaslatára, a következő tanácsülésen igyekeznek egy vagy két további klasztert is létrehozni, amelyek a megye további agrárterületeit is lefedik. Nem titkolt szándék egy olyan klaszter létrehozása, amelyben többségében legyenek a magyar területek.” Szabó József hangsúlyozta, hogy a klaszter olyan egyesületi forma, mely olyan típusú pályázatokat is be tud majd nyújtani, amelyekhez a civil szervezeteknek önmagukban nincs hozzáférésük.

Per

A Bihar Megyei Tanács bepereli a Sabexpert céget, a tanácsot egy területcsere folytán ért kár miatt. Az ügy háttere a következő: a megyei tanács 2009-ben átadott a Micula testvérek tulajdonában lévő Transilvania General Impex cégnek összesen 9356 négyzetméternyi területet Kisszedresben, míg a cég 6316 négyzetméternyi területet adott át a megyei tanácsnak ugyanabban a községben. A területcserét követően a számvevőszék 2009-ben elvégzett egy vizsgálatot és megállapította, hogy a megyei tanács területeit 36.214 lejjel alulértékelték, a cég területeinek értékét pedig 31.483 lejjel túlbecsülték. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a felértékelést végző Sabexpert cég számítási hibái vezettek a valóságnak nem megfelelő értékhez, ezért a tanács per útján követelheti vissza a kár értékét a cégtől. A megyei tanács most döntött úgy, hogy elindítja a pert.

Vizsgálat

Az utolsó pillanatban került fel a megyei tanács napirendjére négy határozatjavaslat, köztük annak a vizsgálóbizottságnak a felállításáról szóló tervezet is, melynek feladata a megyei tanács által 2006-ban megkötött két szerződés lebonyolítási módjának a kivizsgálása. Mircea Jacan a megyei tanács szóvivője lapunknak elmondta, hogy a vizsgálat tárgyát képező 5834/23.06.2006 és 5835/23.06.2006 számú adásvételi szerződések azokat az ügyleteket rögzítik, melyek értelmében a megyei tanács eladott a Selina cégnek a nagyváradi Aradi úton és Rulikowsky úton két területet, amelyekre a Selina lakóparkokat kellett volna építsen, de az elmúlt nyolc évben mindössze két tömbház épült fel. A megyei tanács egyhangúlag elfogadta a határozat-javaslatot, ugyanakkor megszavazták a vizsgálóbizottság tagjait is. A testületbe a megyei tanácsban képviselővel rendelkező mindegyik párt delegált tagot. A bizottság tagjai Ioan Mang (PSD), Traian Bulzan (PNL), Vasile Petrut (PP-DD), Sárközi Sándor (RMDSZ) Ionel Avrigeanu (PD-L) lettek.

Pap István

Címkék: