Agrárszakemberek tanácskoztak

Agrárszakemberek tanácskoztak
Nagyvárad- Szombat délután Váradon Beköszönő címmel szakmai fórumot rendezett a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági Kara, a PKE, az RMGE Bihar megyei szervezete, illetve a Partium-Debrecen Agrárklub.

 

A PKE Bartók-terme adott helyszínt a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszer tudományi és Környezetgazdálkodási Kara, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Romániai Magyar Gazda Egyesület Bihar megyei szervezete és a Partium-Debrecen Agrárklub által rendezett szakmai fórumnak. Az érdeklődőket dr. Kátai János, a DE Mezőgazdasági Karának volt dékánja köszöntötte, aki felidézte, hogy a váradiakkal való együttműködés kezdete az 1990-es évekre tekint vissza, bár akkor még nem esett szó agrárképzésről. Az első ilyen jelegű megkeresés a 2000-es évek elején történt, majd akkreditációs próbálkozások után 2005-ben indulhatott a kihelyezett képzés, melyhez a PKE biztosított infrastruktúrát, a DE pedig szakmai programot. Néhány évvel ezelőtt aztán továbblépést jelentett a hallgatók debreceni továbbképzése, valamint a Partium-Debrecen Agrárklub megalakulása, így napjainkban olyannyira kiteljesedett a két felsőfokú tanintézmény közötti együttműködés, hogy a teljes spektrumot lefedi (elméleti és gyakorlati képzés, szakemberek közti eszmecsere, visszacsatolás).

Tolnay István, a PKE igazgatótanácsának elnöke kiemelte, hogy a Partiumi Egyetemnek milyen jelentős támogatást nyújtott a DE például abban, hogy elindulhasson a szociális munkás képzés vagy a német és az angol szakoknak a beindítása. Megjegyezte: itteni akkreditációval szerettek volna agrárszakot indítani, de ez politikai akadályokba ütközött. Bejelentette: most viszont már azt szeretnék elérni, hogy a következő tanévtől kezdve közös, határon átnyúló akkreditációs folyamaton menjen keresztül az agrárszak, mert Tőkés László európai parlamenti képviselővel, volt püspökkel együtt úgy gondolják, hogy erre nagy igény van.

Előadások

Sebestyén Csaba agrármérnök, a Romániai Magyar Gazda Egyesület országos elnöke arra hívta fel a figyelmet: mennyire kellenének romániai magyar mezőgazdasági szakemberek, és milyen fontos a magyar szaknyelv megőrzése, ehhez azonban az is szükséges, hogy az érintettek gyakrabban találkozzanak egymással, tapasztalatokat cseréljenek, jól érezzék itthon magukat, és éljenek az EU által kidolgozott Közös Agrárpolitika (KAP) nyújtotta lehetőségekkel.

Az üdvözlő felszólalások után előadások hangzottak el. Dr. Komlósi István dékán arról beszélt, milyen agrárképzés zajlik a Partiumi Keresztény Egyetemen a Debreceni Egyetem gondozásában, dr. Sárvári Mihály egyetemi tanár a kukoricatermés biztonságát befolyásoló tényezők komplex vizsgálatáról, dr. Pepó Péter, a DE Növénytudományi Intézetének igazgatója pedig a hatékony és környezetbarát napraforgó-termesztési modellekről értekezett, míg Nagy Miklós, az RMGE megyei elnöke a biogazdálkodásról tartott expozét.

Ciucur Losonczi Antonius