Agrárpályázatok mérlegen

Agrárpályázatok mérlegen
Szatmár megye – A márciusi falufejlesztési pályázatok 34 százalékát a 6–os számú Szatmári Regionális Vidékfejlesztési és Halászati Támogatás–folyósítási Központhoz nyújtották be a polgármesteri hivatalok.

A szatmárnémeti központú vidékfejlesztési és halászati támogatás–folyósítási hivatalhoz, amelyhez a hat észak–nyugat–erdélyi megye tartozik, a pályázatkiírás kezdete óta eltelt három hónap alatt (március, május, június) 342 pályázatot nyújtottak be mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozók, helyi közigazgatási intézmények — tájékoztatta lapunkat Sorin Radu, a területi központ igazgatója. A pályázatok összértéke 320,81 millió euróra rúg. A legnépszerűbb intézkedésre, a 121–esre összesen 205 pályázat érkezett 67,84 millió euró értékben. A második legnépszerűbb pályázatforma a településefejlesztési, 322–es számú intézkedés, amelyre a hat megyéből (Szatmárt is beleértve) sikeres 94 pályázatot nyújtottak be összesen 206,83 millió euró értékben. A mezőgazdaságitermék– és erdészetitermék–minőség emelését szolgáló 123–as számú intézkedésre 14 sikeres pályázat érkezett 21,76 millió euró összértékben.

Az országos átlagtól magasabb

Az regionális elbíráló bizottság június 16–i ülésén kiválasztásra került a márciusi pályázatkiírásra érkezett első 39 nyertes pályázat. A 6–os számú regionális támogatás–folyósítási központ a falufejlesztést célzó 322–es intézkedés terén sikeresnek mondható, mert az országos viszonylatban nyertesnek kiválasztott 44 (márciusi) pályázatnak a 34 százaléka térségünkből származik. A Szatmárnémetiben kiválasztott 39 nyertes pályázat összértéke (amelyek legkevesebb 50 százalékos vissza nem térítendő eu–s támogatást jelent) 39,55 millió euró. A 39 márciusi nyertes pályázatot egyébként 100 (a minimális 25 pontot elért) sikeres pályázat közül válaszották ki a pontszámok csökkenő sorrendjében, az azonos pontszámú pályázatok sorrendjét pedig azok értékének növekvő rendje szerint bírálták el. A márciusi skeres, de nem nyertes pályázatok automatikusan bekerülnek az áprilisi pályázási szesszióba, és újból elbírálásra kerülnek (ezúttal más pályázatokhzo mérten).

Bódi Sándor