Aggódnak a személyi gondozók

Aggódnak a személyi gondozók
Fogyatékkal élő személyek, valamint az ápolóik tüntettek az elmúlt hétvégén a nagyváradi Szent László téren, illetve más romániai nagyvárosok főterein, a kormány azon döntése, elképzelése ellen tiltakozva, hogy a gondozással járó költségek az államháztartás helyett teljes egészében a helyi vagy megyei költségvetéseket terheljék.

 

A demonstrálók főleg attól tartanak ugyanis, hogy a helyhatóságoknak nem lesz miből kifizessék a járadonságokat, vagy a rászorultak a legrosszabb esetben akár gondozás nélkül maradhatnak. A váradi megmozduláson körülbelül ötven személy volt jelen, akik a plakátjaikra olyan üzeneteket írtak, miszerint „Mi vagyunk a láthatatlan románok”, „Fogyatékos állami költségvetés”, „Az utcán a sérültekért”, vagy „Mi is teljes jogú állampolgárok akarunk lenni!”

„Nekünk annyi”

– Ha átkerülünk a városhoz, nekünk, szülőknek annyi!- foglalta össze tömören és lényegre törően az aggodalmát a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva Bacsadi Gabriella, Az Élet Autizmussal Egyesület elnöke, aki jelenleg személyi gondozóként ápolja, neveli autizmussal élő lányát, foglalkozik vele a nap huszonnégy órájában. Véleménye szerint ha a félelmük beigazolódik, és nem lesz elég pénze a városnak, hogy fedezze a gondozói béreket, az első lépés várhatóan az lesz, mivel jogi szempontból ez lehetséges, hogy bérezés helyett az ápolási díjat választja majd a polgármester. Ez pedig a gyakorlatban tulajdonképpen azt jelentené, hogy a gondozók a juttatás szempontjából munkanélkülivé válnának, hiszen a jelenlegi formában személyi gondozóként vannak alkalmazva a szülők a sérült gyermekeik mellett. Ezért kapnak egy bért, a munkáltatójuk pedig a Szociális Ellátások Hivatala (DAS) úgy, hogy szerződéses munkaviszonnyal vannak alkalmazva, de nem számítanak közalkalmazottnak. A bérezés pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a járandóságukból levonják a nyugdíjalaphoz való hozzájárulást és a betegbiztosítást, tehát védve vannak, míg az ápolási díjnál ez nincs meg. Az ápolási díjat ugyanakkor a beteg nevére adják, aki úgymond a saját belátása szerint fizet bárkinek az ellátásért. Végül is nagyjából ugyanakkora összeget kapna egy család, mint eddig, de az anyák- hiszen a legtöbb esetben ők a személyi gondozók-, teljesen kiszolgáltatottakká válnának: a gyerek mellett nem mehetnek el dolgozni, mert állandóan oda kell figyelniük rájuk, és ha Isten őrizz, megbetegednének, ott állnának betegbiztosítás nélkül, „a sorsunk ingataggá válna”. A második csapás pedig várhatóan az lenne, hogy a polgármester mindenkit be fog majd hívni felülvizsgálatra, és a kedvezményezettek fogyatékossági fokának a besorolását ez negatívan érintené- magyarázta az egyesület elnöke.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .