Aggódik az USA a román igazságügy miatt

Aggódik az USA a román igazságügy miatt
Az USA külügyminisztériuma szerint az igazságügyi törvények tervezett módosításai befolyásolják a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét .

“Az Amerikai Egyesült Államok aggodalommal vette tudomásul, hogy Románia parlamentje olyan törvényeket készül elfogadni, amelyek aláásnák a korrupcióellenes harcot, és gyengítenék a romániai igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét” – írja sajtóközleményében az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumi szóvivője, Heather Nauert.

Ezek a törvények, “amelyeket eredetileg az igazságügyi miniszter javasolt, Románia elmúlt években tett előrelépéseit veszélyeztetik, amelyek erős igazságügyi intézmények felépítésére és a politikától való függetlenségre irányultak” – írja a külügyi szóvivő közleményében, amelyet a külügyminisztérium honlapján tettek közzé.

Az Egyesült Államok “arra biztatja Románia parlamentjét, hogy utasítsa el azokat a javaslatokat, amelyek gyengítik a jogállamiságot és veszélyeztetik a korrupcióellenes harcot” – tette hozzá a szóvivő.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,