Aggódik az egyetemi hallgatók szervezete a tandíjmentes egyetemi helyek elosztása miatt

Illusztráció
Illusztráció
Közleményben tiltakozik a Romániai Egyetemi Hallgatók Szövetsége az ellen a tanügyminisztériumi döntés ellen, hogy bizonyos egyetemeken és bizonyos szakokon a következő tanévtől csökken a tandíjmentes helyek száma.

A helyek minisztérium által javasolt elosztásában ugyanis megjelenik a ‘Románia fejlesztése szempontjából elsődleges fontosságú szakterületek’ kategória, a 2014-2020-as Országos Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia értelmében.

A ‘Románia fejlesztése szempontjából elsődleges fontosságú szakterületek’ kategóriába tartoznak az olyan szakterületek, mint a biogazdaság, az információs és kommunikációs technika, a biztonság, az energetika, a klímaváltozások és környezetvédelem, az egészségügy, az öko-nanotechnológiák és mások. A mesterképzés 35.600 államilag támogatott helyéből 4.600-at ezen területekhez közel álló szakokon szándékozik elkülöníteni a minisztérium, más szakok rovására – tájékoztat a diákszervezet.

Az aláírók szerint azzal, hogy ezeken a szakokon hirtelen megnövelik a tandíjmentes helyek számát, megteremtik annak veszélyét, hogy a helyek betöltetlenül maradnak, illetve, hogy alacsony lesz az oktatás színvonala, ugyanis ezeken a területeken még nincsen megfelelő számú és képzettségű szakember, akik akadémiai szinten adhatnák át az ismereteket.

A diákszervezet azt javasolja, hogy a prioritásként kezelt képzések számára külön helyeket biztosítson a minisztérium, ne a többi szak helyeit csoportosítsák át a fejlesztési stratégia szempontjából fontos területekre.

www.agerpres.ro