Aggodalmát fejezte ki tizenkét ország romániai nagykövetsége a büntető törvénykönyvek módosításaival kapcsolatban

Aggodalmát fejezte ki tizenkét ország romániai nagykövetsége a büntető törvénykönyvek módosításaival kapcsolatban
Közös állásfoglalásban aggodalmának adott hangot az Amerikai Egyesült Államok és további tizenegy ország bukaresti nagykövetsége a büntető törvénykönyvek módosításának esetleges negatív következményei miatt.

“Románia partnereiként és nemzetközi szövetségeseiként felhívással fordulunk a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításában illetékes minden félhez, hogy kerüljék az olyan változtatásokat, amelyek gyengítenék a jogállamot vagy a bűnözés és a korrupció elleni fellépést. Románia jelentős haladást könyvelhetett el a korrupció visszaszorítása és a hatékony jogállam kiépítése terén. Arra biztatjuk a romániaiakat, hogy ezen az úton haladjanak tovább” – áll az amerikai nagykövetség által küldött állásfoglalásban, amelyhez Belgium, Kanada, Dánia, Svájc, Finnország, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia és Svédország romániai külképviselete is csatlakozott.

Az aláírók az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében tavaly decemberben ismertetett jelentés következtetéseire hivatkoznak, amelyben arra inti Romániát az Európai Bizottság, hogy minden erejével a reformfolyamatok terén elért fejlődés megerősítésén dolgozzon, vigyázzon arra, hogy ne történjen visszalépés, és védje meg a bírák és ügyészek függetlenségét.

“Figyelemmel követjük a büntető törvénykönyvek módosítását, és aggodalomra ad okot számunkra, hogy néhány ezek közül akadályozhatja a nemzetközi együttműködést a törvényalkalmazás terén, illetve negatív hatással lehet az erőszakos bűncselekmények, a határokon átívelő szervezett bűnözés, a gazdasági bűncselekmények, valamint a drog- és az emberkereskedelem elleni küzdelemre” – mutat rá a közös állásfoglalás, amelyben ugyanakkor arra intik az illetékes hatóságokat, hogy vegyék figyelembe a hazai szakmai szervezetek, illetve a nemzetközi szervek, például a Velencei Bizottság vagy az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) véleményét.

www.agerpres.ro