Aggasztó tények a dohányzásról

Aggasztó tények a dohányzásról
A dohányzás gazdasági és egészségügyi vonzatairól esett szó a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) által, a Dohánymentes Világnap alkalmából szervezett kerekasztal beszélgetésen.

A május 31-i Dohánymentes Világnap kapcsán szervezett szerdai rendezvényen a DSP munkatársai mellett a Helyi Rendőrség, valamint az Országos Drogellenes Ügynökség képviselői is részt vettek. Dr. Crina Mărcuț, a DSP ideiglenesen kinevezett aligazgatója köszöntötte az egybegyűlteket , s szólt a dohányzással kapcsolatos törvénykezésről, a DSP kompetenciáiról. Dr. Călin Sonea és dr. Diana Rácz, a DSP munkatársai ismertették az idei Dohánymentes Világnappal kapcsolatos főbb tudnivalókat. Az idei világnap témája: a dohányzás tönkreteszi az egészséget és hozzájárul a szegénység kialakulásához.

Nem helytálló

Mint elhangzott, azoknak a betegségeknek a kezelése, melyek kapcsolatba hozhatók a dohányzással, rengeteg pénzt emészt fel, úgyhogy nem helytálló az az állítás, miszerint a dohánygyárak a kifizetett adó által gazdasági fejlődést teremtenek. S ezt végképp nem ellensúlyozzák azok a dohányellenes akciók, melyeket – paradox módon – nemegyszer maguk a dohányáru gyárak finanszíroznak. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása az, hogy korlátozzák a dohánygyárak által finanszírozott cigarettázás ellenes akciókat. A dohányosok kezelésére szánt összegek amúgy lényegesen nagyobbak, mint azok, amelyeket a nem dohányzók kezelésére költenek a gazdag államokban – mégis, a dohányosok rövidebb élettartamra számíthatnak. A szegény országokban pedig a dohányzás a fejlődés visszaszorítója, mivel betegséggel tetézi a szegénységet, csökkenti a produktivitást és a jövedelmeket, s a családok, amelyek így is szegények, meg kell vonják maguktól a legalapvetőbb dolgokat is, mivel a pénz a betegek kezelésére kell.

Hazai adatok

Az utóbbi évek adatai szerint a hazai lakosok 27 százaléka dohányzik, összesen mintegy 4,3 millióan vannak. A 13-15 év közöttiek közül a fiúk 12,2, és a lányok 10,1 százaléka dohányzik. 1990-hez képest a megduplázódott azoknak a nőknek a száma, akik dohányoznak, de ez mérséklődni látszik néhány éve, ugyanakkor míg régen leggyakrabban húsz éves koruk körül kezdtek el dohányozni a fiatalok, jelenleg ez a kor 16 évre csökkent. A dohányzók legnagyobb része legalább napi húsz cigarettát szív. A becslések szerint a dohányzóknak csak az egy ötöde, illetve a nemdohányzóknak az egy hatoda van tisztában azzal, hogy mi a dohányzás hatása az egészségre, mik az összefüggések a dohányzás és az agyvérzés, a szívinfarktus és a tüdőrák között. A passzív dohányzás ártalmait is nagyon kevesen tudatosítják, a várandós nők például rendszerint nem dohányoznak a terhesség ideje alatt, de rögtön a szülés után már igen, holott a csecsemők és kisgyerekek elhalálozásának 24 százaléka a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Hazai adatok szerint a dohányzással kapcsolatba hozható betegségek kezelése 2012-ben több mint 1,2 milliárd lejbe került, ez az egészségre szánt összeg 5,7 százalékának felelt meg, 2010-ben pedig közel 43 ezer elhalálozás történt ilyen jellegű betegségek miatt.

Betiltják

Bár a luxusadók 2007-ben növekedtek, a lakosság jövedelmének a növekedése miatt mégis hozzáférhetőbb a cigaretta mint a kétezres évek elején. Az is elhangzott: az unióhoz való csatlakozás nyomán a dohánytermesztés lényegesen csökkent, a kistermelők teljességgel eltűntek, a helyi dohánygyártás alapját a nyersanyag import képezi.

A későbbiekben szó esett arról, hogy az elkövetkezendőkben számítani lehet arra, hogy betiltják a vékony (slim), illetve az aromás cigaretták gyártását, ugyanis főleg a fiatal lányokban azt az érzetet keltik, mintha „menő”, ártalmatlan dolog lenne a dohányzás. Diana Ambro, a helyi rendőrség képviselője elmondta, hogy 2016 óta összesen 5300 lej értékű bírságot szabtak ki bárokban történő dohányzás miatt. Ilyenkor mind az intézményt, mind a dohányzót megbüntetik. Dr. Mirela Florea, a DSP munkaügyi orvosa arról szólt, hogy a cégek állapítják meg, hogy engedik-e vagy sem a munkahelyi dohányzást, s rájuk hárul az is, hogy felelősségre vonják azokat az alkalmazottakat, akik nem tartják be a szabályokat.

Tények

Az Amerikai Tüdőgyógyászati Egyesület kimutatása szerint a cigaretták 600 féle vegyi anyagot tartalmaznak, de az égés során képződő vegyületek száma már 70 ezer körüli, s ezek közül hetvenről bizonyosodott be, hogy rákkeltő. A harminc éven felüliek elhalálozásának 12 százaléka kapcsolatba hozható a dohányzással. A kimutatások szerint az unió országai között Románia az első helyek egyikén áll a tizenhat éven aluli dohányzók számát illetően.