Aggasztó év végi adatok a mentősöknél

Aggasztó év végi adatok a mentősöknél
Több esetet láttak el, mint tavaly, s ezeken belül lényegesen nőtt a szívproblémák száma a 30-50 évesek korosztályán belül, mondták el a Bihar megyei Mentőszolgálat sajtótájékoztatóján.

Összességében az esetek száma nem nőtt sokkal, november végéig közel hatvannégy ezer esetet láttak el, ez 10,6%-kal lépi túl a tavaly ugyanebben e periódusban regisztrált esetek számát, ismertette dr. Liciniu Venter, a megyei mentőszolgálat menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy ezek között van-e olyan bántalom, ami aggasztó méreteket öltött, dr. Gui Ionela orvosi igazgató elmondta: azt tapasztalta, hogy nőtt a szívritmuszavar, szívinfarktus miatti hívások száma, főleg a 30 és 50 év közöttiek korosztályánál. Valószínű, hogy a fiatalabb korosztály túlterhelt, de az alkohol, a cigaretta és a „gyorsétkezdei”, egészségtelen táplálkozás is hozzájárul ehhez, véli az orvosi igazgató. Emellett szintén az idei évre jellemző, hogy robbanásszerűen nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor viszonylag fiatal, rákban szenvedő páciensekhez kellett kiszállniuk. Az adatokat továbbították az egészségügyi minisztériumhoz, mondták el a sajtótájékoztató résztvevői.

Régi autópark

Mint elhangzott, jelenleg 64 járművel rendelkeznek, ezekből 61-et használnak, s 44 rendelkezik a szükséges mentési felszereléssel (a többivel csak szállítanak). A járművek számával nem lenne gond, azzal viszont igen, hogy régiek, egyesek közülük több mint 900 ezer kilométert tettek meg, s több mint nyolc éve vannak használatban. A mentőszolgálat menedzsere elmondta, tudomása van arról, hogy országos szintű versenytárgyalás kezdődött a járműpark felújítására, s valószínűleg jövő év közepétől új mentőjárműveket kapnak majd. Reménykednek benne, hogy legalább húsz jármű jut a megyei mentőszolgálatnak, addig pedig igyekeznek helytállni azzal ami van.

Az orvosi igazgató jótanácsokkal is szolgált: a légzőszervi fertőzések elkerülése végett fontos, hogy a kinti időhöz igazítsuk öltözködésünket, s változatosan, egészségesen táplálkozzunk, illetve ne feledkezzünk el a szükséges folyadék mennyiségről sem. Vigyázzunk, hogy az ünnepek alkalmából ne vigyük túlzásba az evést, mivel – főleg ha azt megelőzően böjtöltünk – a nehéz ételek könnyen epekrízist, hasnyálmirigy-problémákat, s nem utolsó sorban allergiákat okozhatnak. Ha gond van, fordulhatunk az állandó orvosi ügyeletet biztosító központokhoz – megyeszerte harmincnégy ilyen központ van, ezen belül Nagyváradon hét – de ha a tünetek súlyos bántalomra engednek következtetni, hívjuk az 112 sürgősségi számot, s próbáljunk minél pontosabb tájékoztatást adni a tünetekről, előzményekről, címükről.

Képzések

Sabău Liviu gazdasági igazgató a Bihar megyei Mentőszolgálat által szervezett különféle tevékenységekről szólt. A „Ments meg egy szívet. Talán pont a tiédet.” kampánynak köszönhetően két defibrillátort sikerült beszerezniük, az egyiket a színház, a másikat a Nagyváradi Egyetem részére.

Több mint 300 diák számára tanították meg tavaly az elsősegély nyújtási alaptechnikákat, képzéseket tartottak többek között az iskolai orvosoknak, a Nymphaea Aquapark személyzetének, s jövőre, a Bihar megyei tanfelügyelőséggel együttműködve mintegy háromszáz óvónő számára szerveznek majd elsősegély nyújtási tanfolyamot főleg a gyerekeknél alkalmazandó mentési technikákkal kapcsolatban.

Önkéntes mentők

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet: jövőre is szerveznek kurzusokat önkéntesek számára, a feliratkozás részleteiről a mentőszolgálat honlapján, a www.ambulantabihor.ro címen lehet majd többet megtudni. 2015-től mostanáig 900 személy érdeklődött a kurzusaik iránt, jelenleg 126 önkéntessel működnek együtt. Gyakorlatilag bárki, aki akar, dolgozhat önkéntesen a mentőknél – persze ha sikerrel vizsgázik – hangzott el.

Neumann Andrea