Aggasztó a nacionalista megnyilvánulások erősödése

Rendkívül nagy a tétje a helyhatósági választásoknak: az RMDSZ-nek jól kell kampányolnia, mozgósítania, hogy az erdélyi magyarság minél nagyobb számban menjen el szavazni június elsején – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök a kolozsvári Jurátus Kör tagjaival folytatott bukaresti megbeszélésén.

Az RMDSZ elnöke közölte: a cél megtartani a 2004-ben elért eredményeket, amikor több mint 2000 önkormányzati tanácsosi, illetve 190 polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie az RMDSZ-nek, de olyan városokban is  nyerni kell, ahol ezidáig nem a Szövetség képviselője töltötte be a polgármesteri tisztséget. Markó Béla szerint azért fontos, hogy az RMDSZ sikeresen szerepeljen a választásokon, mert a következő időszakban nagy hangsúly kerül majd a megyei- és helyi önkormányzatokra, az eddigiekhez képest sokkal nagyobb költségvetési keretekkel rendelkeznek majd, ugyanakkor, ha jól pályáznak, jelentős összegeket szerezhetnek meg az európai pénzalapokból is. Bizonyos esetben egy város polgármesteri tisztségének elnyerése fontosabb lehet egy miniszteri tárcánál is – mutatott rá.

A kolozsvári Jurátus Kör harminc tagú csoportja kétnapos látogatást szervezett Bukarestbe, melynek keretében az RMDSZ tisztségviselőivel találkoztak, ugyanakkor a Parlamentet is meglátogatták.

A szövetségi elnök aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a nacionalizmus ismét kezd felerősödni, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a minap a Képviselőházban hallgatólagosan olyan konzervatív párti kezdeményezés ment át, amely azt írja elő, hogy az óvodában román nyelven tanulhatnak a gyerekek. A Szenátusban ugyan még ezután következik erről a vita, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy ilyen kezdeményezéseket támogatnak a román politikusok. Szintén a nacionalizmus felerősödésről tanúskodik az is, hogy március 15-én magyar fiatalt vertek meg Kolozsváron, és újabb hasonló esetről hallani szintén Kolozsváron.

Továbbá a populizmus veszélyeire hívta fel a jogászok figyelmét a szövetségi elnök, ugyanakkor arról is reflektált, hogy egyes megyékben, Szatmár és Maros megyében a Szociáldemokrata Párt, a Demokrata-Liberális Párt együtt a Nagy Románia Párttal köt szövetséget az RMDSZ jelöltje ellen.

A kolozsvári egyetemisták maguk is aggodalmukat fejezték ki az egyre erősödő magyarellenes megnyilvánulások, valamint a romániai magyar közösség egységének megbontását célzó kezdeményezések miatt.