Áfacsökkentéssel indul az év

Áfacsökkentéssel indul az év
Jól kezdődik az új év, hiszen az áfa csökkenése miatt kevesebbe kerülnek majd egyes termékek és szolgáltatások, és 5-6 százalékkal olcsóbb lesz az áram. Rossz hír viszont, hogy többe kerülnek majd a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások, illetve az ingatlan- és a telekadó is nő.

A legfontosabb változás az áfakulcs 24 százalékról 20 százalékra történő csökkenése, mely optimális esetben az árak 3-4 százalékos csökkenéséhez kellene hogy vezessen. Szintén 2016. január 1-től az áfa 9 százalékról 5 százalékra csökken mozi- és múzeumlátogatásnál, a könyvek, újságok és folyóiratok terjesztésénél, sport és kulturális eseményeknél (utóbbiaknál eddig 24 százalékos kulcsot alkalmaztak). Kilenc százalékos áfát vetnek majd ki a gyógyszerekre, a vendéglátó-ipari egységek által nyújtott szolgáltatásokra, az élelmiszerekre, a vízellátásra és a cateringre.
A Román Nemzeti Bank (BNR) prognózisa szerint ugyanakkor defláció várható 2016 májusáig, majd emelkednek kissé az árak, hogy aztán egy év múlva ilyenkor 1,1 százalékos legyen az infláció. A kisebb áfa hozzájárulhat az üzemanyagárak csökkenéséhez is, bár ezek mindig függnek a kőolaj világpiaci árától. Nem sújtják jövedéki adóval ezentúl a kávét, a szőrméket és a jachtokat, és a szeszes italok esetében közel 30 százalékkal csökkentik. Az üzemanyagok és a villamos energia jövedéki adója ugyanannyi marad, viszont nő a dohánytermékekké, illetve jövedéki adókötelesek lesznek az elektromos cigaretták. Az év közepétől emellett az ipari fogyasztók számára 5-6 százalékkal csökken a gázár, és holnaptól az osztalékadó 16 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Ciucur Losonczi Antonius