Adyról a Szent László Líceumban

Adyról a Szent László Líceumban
2019. január 21-én a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében a költő halálának 100. évfordulója alkalmából színvonalas összeállítású Ady-versmaratont szerveztek a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az iskola magyartanárjai.

A díszteremben zajlott program úgy lett összeállítva, hogy kétóránként váltották egymást a VII-XII-es osztályok. Volt filmvetítés Adynak az életéről, a szerelmi lírájáról és arról a nyolc évvel ezelőtti eseményről, amikor Jordán Tamás színművész, színházigazgató koordinálásában váradi diákok Ady Endre egyik költeményét szavalták el közösen a Szigligeti Színház lépcsőin (A nagy versmondás). A felsoroltakon kívül egy prezentációt is meghallgattak a megjelentek Ady költői pályájáról, és minden egyes csoport közösen mondta el a Kocsi-út az éjszakában című verset.

Szavaltak Szabó Kincső és Szeghalmi Gabriella kilencedikes tanulók, előbbi tavaly novemberben megnyerte a Partiumi Ady Endre Szavalóverseny IX-X-esek számára meghirdetett kategóriáját, utóbbi pedig dicséretben részesült. Állandó jellegű kiegészítő elemként ugyanakkor a díszteremben kiállítás nyílt Ady-illusztrációkból Márton Katalin rajztanárnő rendezésében, valamint a falra kitett Ady-verseket lehetett olvasni Palotás Zsuzsa tanárnőnek köszönhetően. A videoanyagok Balogh Hanna tanárnő munkáját dicsérték, az egész rendezvény irányítói Zalder Éva és Rázmán Enikő magyartanárnők voltak.

Ciucur Losonczi Antonius