Adyra emlékeztek a Maratonon

Adyra emlékeztek a Maratonon
Nagyvárad- Szombaton két helyszínen folytatódott a Várad folyóirat, a Riport és az Europrint kiadók által szervezett VI. Könyvmaraton. A rendezvény végén mécseseket helyeztek el Ady mellszobránál.

Szombaton a Silent kávézó biztosított helyszínt egy darabig az idei Könyvmaratonnak. A délutáni program Szűcs László Várad-főszerkesztő moderálásával a MÚRE Időutazás Farnastól Zsobokig című riportkötetének a bemutatásával kezdődött. Bár az idén nyáron a Kalotaszegen szervezett táborban nem tudott ott lenni, a téma szakértőjeként Szilágyi Aladár közíró arra hívta fel a figyelmet: a kalotaszegi tájegység három része közül az egyiket képező Alszeg egykor a váradi egyházmegyéhez tartozott. Az élni akaró Zsobok színmagyar település, Farnas viszont vegyes lakosságú, és a végnapjait éli, így hiába található ott egy nagyon régi, gyönyörű műemléktemplom, a településnek nincs saját lelkésze.
Rácz Éva MÚRE-elnök kifejtette: közel tíz év elteltével jelentetett meg ismét ilyen kiadványt az újságíró-egyesület, és külön örül annak, hogy különböző nemzedékek, különböző vidékekről voltak jelen, köztük hat újságíró szakos egyetemi hallgató is, akik remekül beilleszkedtek. Megjegyezte: tulajdonképpen egy néprajzi pályázatot nyújtottak be a közigazgatási hivatalnál, és támogatta őket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Communitas Alapítvány. Hozzátette: a folytatást is tervezik már, a cél az Erdővidék, illetve Arad megye.
Molnár Judit Nádpálca nélkül című irodalomtörténeti kötetének a bemutatása- mint ahogyan el is hangzott- „minden idők legérdekesebb tartalomjegyzék-ismertetőjének” is beillene. A szerző hangsúlyozta: olyan összefüggésekre, irodalmi érdekességekre hívja fel a figyelmet, melyek nem valószínű, hogy egyetlen gombnyomásra fellelhetőek az interneten.
Tasnádi-Sáhy Péter novelláiról (melyek A békaember legendája című kötetben láttak napvilágot) Simon Judit beszélgetett a szerzővel, majd Székely Ervin, a Bársonyszék és aszfalt című, a politika (háttér)világába betekintést nyújtó regénynek az írója kifejtette, hogy ebben különös módon keveredik a fikció és a valóság. Mint a felolvasásból is kiderült, a cím ambivalens, a regény pedig roppant szórakoztató, humoros és olvasmányos úgy, hogy közben az iróniát sem mellőzve, tanulságokkal is szolgál a közélet szereplői számára és nem csupán nekik. A Könyvmaraton Silent-kávézóbeli része ezután azzal ért véget, hogy Derzsi Ákos ismertette az Europrint kiadó terméket, újdonságait, valamint a Sorbán Attilával közösen kigondolt kultika.com című honlapot.

Váradi vendéglők

Ezt követően az Ady Endre Emlékmúzeumban folytatódott a program, ahol Imre Zoltán, az intézmény vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából egy különleges, A Holnap irodalmi társaságnak emléket állító kiállítás nyílt. Ezután Sarány István csíkszerdai szerkesztő beszélt a Kós Károly összegyűjtött publicisztikáit tartalmazó kiadványról.
A Zöldfától a Kék macskáig- nagyváradi vendéglők a Monarchia idején. Ez a címe Péter I. Zoltán legújabb könyvének, melyet ezt követően szintén bemutattak. A szerző többek közt olyan kultúr- és helytörténeti érdekességekre is felhívta a figyelmet, mint például: a napjainkban a múzeumnak otthont biztosító ingatlan 1895-ben épült. Müller Salamon bérelte, és 1913 tavaszán Pálmaliget néven vendéglő is működött benne, de csak néhány hónapig. A Zöldfa utcában három kóser bodega is működött, a váradi éttermek étlapjáról pedig valamilyen oknál fogva hiányzott a rántott szelet, annál több volt viszont a halétel, sőt, a Pece-patakból halászott folyami rák is szerepelt a kínálatban.
Ady Endre születésnapi évfordulójára való tekintettel Mátyás Zsolt Imre színművész egy különleges performansszal készült, melybe a hallgatóságát is bevonta, majd akik úgy gondolták, a szervezők által biztosított mécseseket helyezhettek Ady Endre mellszobrának talapzatára.

Ciucur Losonczi Antonius