Ady megemlékezés Érmindszenten

Ady megemlékezés Érmindszenten
Szatmár megye – Szombaton nagyszabású rendezvényeken emlékeztek meg Érmindszenten Ady Endre szülőfalujában a költő–publiciszta születésének 130. évfordulójáról. A megemlékezés koszorúzással ért véget.  

„Ne félj, hajóm, rajtad a holnap hőse” címmel a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Pro Universitate Partium Alapítvány, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Partiumi Írótábor Egyesület 10 órától szervezett emlékünnepélyt. Ady Endre érmindszenti szobra előtt Barabás Zoltán költő, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Kocsis Gyula színművész szavalt Ady–verseket. Ünnepi beszédet mondott: dr. Lázár János, a Magyar Országgyűlés képviselője, Hódmezővásárhely polgármestere, Vasy Géza irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, a Magyar Parlament alelnöke.

Hagyományos megemlékezés

11 órától, ugyancsak Ady Endre érmindszenti szobra előtt már az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az RMDSZ Szatmár megyei szervezete, a Szatmár Megyei Tanács és Érkávás község tanácsa XVIII. alkalommal szervezett Érmindszenti zarándoklatot.

Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke, a rendezvény főszervezője köszöntötte a résztvevőket. Mindenki számára feledhetetlen élményt nyújtott Madarász Katalin népdalénekes előadása, aki Ady–verset énekelt. Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ országos szervezetének ügyvezető elnöke, Sógor Csaba EP-képviselőjelölt és Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta Ady Endre életútját, munkásságát és felhívta a figyelmet költészetének máig is érvényes üzenetére.

Czintos József, a Harag György Társulat igazgatója, Havas Judit előadóművész, valamint András Gyula és Marcel Mirea színművészek Ady verseket szavaltak. Nem maradtak háttérben az Ífjú szívekben élek pódiumvetélkedő legjobbjai sem, mellettük lehetőséget kaptak a szatmárnémeti, a tasnádi és az érkávási fiatalok is, hogy elmondhassák kedvenc Ady–versüket.

Az idei rendezvény rangját növelte hogy jelen voltak Magyarország, a Felvidék, a Vajdaság, Kárpátalja és a Mindszent elő– vagy utónevű települések küldöttei.