Ady est a Lorántffy Központban

Ady est a Lorántffy Központban
Nagyvárad- A nagyvárad-olaszi református egyházközség szervezésében vasárnap irodalmi estet tartottak a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Ady Endre költeményeit Vetési Nándor gyülekezeti tag szólaltatta meg, a kolozsvári egyetem színművészeti karának a hallgatója. A fiatal tehetség “ősidők” óta nagy érdeklődést tanúsít az irodalom iránt, s ez meg is látszott a fellépésén. A népes közönség egy korszerűen fellépített, jól kitalált előadásnak tapsolhatott, amelyben egyetlen mozdulat sem volt hiábavaló, amelyben a hangsúlyok a megfelelő pillanatban jutottak főszerephez.

Említést érdemel még a díszlet is, melynek összeállítása szintén telitalálatnak bizonyult: az asztal, az üveg bor, a fogas, és a rajta levő kalap igazi 20. század eleji hangulatot teremtett, azt az érzést keltve a közönség tagjaiban, mintha tényleg egy kávéházban ülnének és Ady Endrét hallgatnák.

Az elhangzott versek a költő életének legfontosabb szakaszaiba engedtek bepillantani, s noha a jelenlevők bizonyára már számtalanul hallották őket, ez egyáltalán nem hatott negatívan az irodalmi élményre, sőt még fokozta ezt azáltal, hogy sokan kedvenc költeményeiket vélték felfedezni a felcsendülő mondatokban.

Ciucur L. Antonius