Ady-ünnepség Székelyhídon

Székelyhíd – Ahol magyar él, ott Ady Endre szelleme ma is él és összeköt – a költő születésének 130. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést pénteken Székelyhídon. A helybéliek meghívására az ünnepségen részt vett Cseke Attila államtitkár is.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a földrajzi tényezőkön túl a kulturális hagyományok is kifejezik a magyarság egységét. – A magyar irodalom már tudja: nincs olyan, hogy kisebbségi. Csak olyan van, hogy magyar! Ha mástól nem akarunk, hát tanuljunk az íróktól és költőktől. Tanuljunk tőlük együvé tartozást és tanuljunk tőlük merészséget, nagyot álmodást! Hogy ki hol született, az csak statisztikai adat. Jelentősége, ennél több, nincsen annak a földrajzi helynek, bárkiről is legyen szó. A fontos mindig az, hogy meddig képes eljutni onnan. Mint Ady versében: Az Értől az Óceánig.

Cseke Attila úgy fogalmazott: Ady soha nem volt igazán divatjamúlt, és ma sem az. Szerelmi líráját is minden kor a magáénak is érzi, mint ahogyan a népét-nemzetét féltő ember is közel érzi magához a verseit. Költészetét olvasva visszaköszönnek a hazájáért és népéért aggódó ember gondolatai is: nem tudott megnyugodni, nem tudott semmibe sem beletörődni. Mindegyre feltör belőle – és verseiből is – az „akarom, mert ez bús merészség” érzése. Ha mást nem, ezt az elszántságot tanuljuk el tőle! – mondta az államtitkár.

Az idézett versre utalva kifejtette: ahogyan az Ér „habja” eljut az óceánig, úgy kell az erdélyi magyarság hangjának is eljutnia a világba. Mert az Óceán egy cseppje maga az Ér. Sőt, a nagy óceán minden cseppje sok, kicsi Ér, semmi más. Ha így nézzük, akkor egyértelműbb: egy csepp nekünk is jut, tehát ott a helyünk! – hangsúlyozta Cseke Attila.