Adventi készülődés Székelyhídon

Akt.:
Adventi készülődés Székelyhídon
Idén a székelyhídi „Petőfi Sándor” Elméleti Líceum kis és nagydiákjai valamint pedagógusai számára élménydús eseményeket kínált az adventi időszak, annak is leginkább az utolsó hete.

Az alsó tagozatos kisdiákok már hetek óta lelkesen készültek, tanítóik irányításával, hogy elkészítsék az ötletesebbnél ötletesebb kézműves termékeiket. Ezekből egy kiállítás nyílt december 14-én, pénteken, a múzeum egyik termében. A kiállítás egész évben megtekinthető, minden arra látogató gyermek és felnőtt számára igazi ötletforrásként szolgál az otthoni karácsonyi dekoráció megteremtéséhez.

A nagyiskolában hétfőtől az iskola diákjai által készített karácsonyi díszeket lehetett megvásárolni, minden nagyszünetben. A berendezett standokon különféle technikákkal készült karácsonyi díszek találtak gazdára. Mindezzel az iskola diákjai jótékony célra gyűjtöttek.

Eközben a gimnáziumi és líceumi díákok egy karácsonyi szórakoztató „olimpiára” készültek, ahol ezúttal a pedagógusoknak jutott a főszerep . Olyan területeken próbálhatták ki tehetségüket, leleményességüket (zumba, tyúkfogás stb), amelyek derűt, jókedvet, lelkesedést váltottak ki úgy a résztvevő pedagógusokból és diákokból, mint a nézőkből.

A város karácsonya már szerdától elkezdődött és hétfő estig tartott, tekintettel arra, hogy nagyon sok fellépő óvódás és kisiskolás akart néhány perc erejéig mosolyt, szeretet csalni a nézők szívébe. Ezen a rendezvényen úgy a székelyhídi mint a környező falvak kisiskolás diákjai részt vettek egy-egy öt perces műsorral, amelynek bemutatása után egy Időutazáson vehettek részt megtekintve azokat a vászonra festett jeleneteket amelyek Jézus születésével kapcsolatosak. A helyi tanács jóvoltából Télapó is megajándékozta a műsoron fellépő gyermekeket, viszonzásképpen azokért a szép dalokért, versekért amellyel a gyermekek készültek, hogy őt meglepjék.

 

A település minden osztálya számára a központi parkban állt egy fenyőfa, amely türelmetlenül várta, hogy karácsonyfa váljon belőle. Minden nap gyermekzsivalytól volt hangos a park, amikor szorgos kis kezek aggatták a fenyőkre a saját kézzel készített díszeket, hogy minél szebb karácsonyfaként díszítse a parkot az ünnepek alatt.

Csütörtökön az iskola sporttermében volt nagy a zsongás, hiszen a gimnáziumi osztályok diákjai, és néhány líceumi diák igen frappáns, jól szervezett karácsonyi műsorral teremtett igazán vidám, önfeledt karácsonyi hangulatot. A diákok négy nyelven adták elő verseiket, dalaikat, és a tánc nyelvén is megszólaltak, köszönhetően a felkészítő tanárok leleményességének és alkotó kedvének. A karácsonyi műsor keretén belül a pedagógusok kórusa is meglepte a diákokat két karácsonyi énekkel. A Télapó erről a rendezvényről is tudomást szerzett és ezúttal sem jött üres kézzel. Minden jelen levő diák kapott a helyi tanács és a polgármesteri hivatal által biztosított édességből, gyümölcsből.

Az iskola pedagógusai számára az adventi készülődést a kastélyban kialakított Gyermek Jézus Otthon meglátogatása tette igazán feledhetetlenné. A pedagógusok azzal a szándékkal látogatták meg a kastélyt, hogy az otthon kis lakói számára átadják azokat az élelmiszereket, amelyekkel könnyebbé, talán szebbé szeretnék tenni az ünnepeket. Arra talán senki sem számított, hogy adni készül, és ennek ellenére többet kap, mint mennyit adni tud. Az ott tapasztalható otthonosság, a gyerekek felhőtlen tekintete, mosolya és nem utolsó sorban Kovács Ágnes szívből jövő szavai, tettei olyan gazdaggá tették a kiürített tarisznyát, hogy nem csak az ünnepekre, de egész évre szóló útravalóval látta el az odalátogatót.

Bacsó Erika

Címkék: ,