Advent a főtéren és kórustalálkozó a vártemplomban

Advent a főtéren és kórustalálkozó a vártemplomban
A Szent László Egyesület szervezésében gyújtották meg vasárnap este a váradi Szent László téren az adventi koszorú első gyertyáját és tartották meg a kórustalálkozót a vártemplomban.

A hívek és az érdeklődők este hat órára gyűltek össze a Szent László templom észak-nyugati, Körös part felőli oldalán, ahol már állt a nagy adventi koszorú. A helyszínen imát mondott Bakos Gábor atya, aki többek között elmondta, hogy advent idején „nem csak Krisztus születésére várunk, hanem Krisztus második eljövetelére, s mindannyiunk életében elérkezik Krisztus második eljövetele, amikor hazaszólít bennünket az élők sorából. Azt mondja Jézus: Imádkozzatok és virrasszatok, mert nem tudjátok sem az órát, sem a napot. Ha a ház gazdája tudná, melyik órában jön a tolvaj, nem feküdne le, hanem ébren várná, hogy ne törjön a családra. Nekünk, keresztényeknek attól függetlenül, hogy milyen valláshoz tartozunk, ugyanazt kell követnünk, amit Jézus kért tőlünk, imádkozzatok és virrasszatok, mert nem tudjátok sem az órát, sem a napot. És ez csak úgy lehetséges, ha elcsendesedünk és kivonulunk a világ zajától, és keressük a kapcsolatot az Istennel, aki csak a csendben szólítja meg az embert”. Az atya beszéde végén áldást mondott, meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, majd a különböző kórusok jelenlevő tagjai és a hívek közösen elénekelték az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő című éneket. Végezetül elhangzott, hogy a szervezők az adventi időszak elkövetkező vasárnapjain is várják a híveket a Szent László téri koszorúhoz a következő gyertyák meggyújtására.

Kórustalálkozó

Ezt követően a kórusok és az érdeklődők átvonultak a vártemplomba, ahol háromnegyed hétkor kezdődött a meghirdetett kórustalálkozó. A Nagyváradi Asszonykórus énekelt elsőként Tasnádi Ferencz irányítása alatt és trombitakísérete mellett. Három adventi éneket adtak elő, a Keresztények zengjetek, a Ha reád gondolok, ó Betlehem és a Csillagfényes csöndes éjjel címűeket. A másodikként fellépő Nagyváradi Belvárosi Magyar Baptista Egyház Kórusa szintén három, csodálatosan előadott adventi dallal örvendeztette meg a közönséget. A Székely András karvezető által irányított, szintetizátor kísérettel megszólaltatott énekek a klasszikus adventi, karácsonyi énekek hangulatát tolmácsolták mai könnyűzenei hatásokat is érzékeltető köntösben. Őket követte a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség Kórusa Orosz Ottilia karvezető irányítása alatt, mely szintén három az alkalomhoz illő éneket énekelt. A nagyváradi Szent László templom Halmos László Kórusa Brad-Kribus Mónika irányításával a kórus névadójának két kompozícióját, illetve másik két éneket, a Rorate coeli című dalt, valamint Az úton című ősi ír áldást énekelte. A Nagyvárad-réti Csillagfény kórus Márkus Zoltán karvezető irányításával egy Berkesi Sándor (Krisztus földre szállt), egy Bárdos Lajos (Karácsonyi bölcsődal) és egy Szokolay Sándor (Nosza, nosza, jó gazda) kompozícióval lépett fel, végezetül pedig a Váradi Dalnokok énekeltek szintén Márkus Zoltán vezetésével, kamrazenekari kísérettel. Előadásukban elhangzott az Úr Isten Ádám atyánknak című magyar népdal, továbbá a Szép jel, szép csillag, valamint a Jézus ágyán nincsen paplan című énekek. Közreműködött Pardek István gitáron, szólót énekelt Márkus Milán. A rendezvény végén egy közös ének és a Himnusz eléneklése után a kórusok tagjai és minden érdeklődő átvonult a Góbé csárdában megtartott szeretetvendégségre.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .