“Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek”

Akt.:
Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin
Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter szerint “egyáltalán nem volt helyénvaló” az orosz miniszterelnök-helyettes reakciója, amely azt követően érkezett, hogy Románia nem engedte be légterébe a Dmitrij Rogozint szállító repülőgépet.

Az orosz miniszterelnök-helyettest is szállító gép Chişinăuba tartott pénteken, a hazai hatóságok azonban nem engedték, hogy áthaladjon a román légtéren. Erre való reakcióként azt írta Rogozin egy Twitter-bejegyzésben, hogy ezzel a döntéssel Románia nők és gyermekek életét sodorta veszélybe. ‘Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek” – állt még a bejegyzésben.

Arra a kérdésre, hogy miként minősíti az orosz hivatalosság reakcióját, Adrian Ţuţuianu azt mondta: “Egyáltalán nem volt helyénvaló, hogy finoman fogalmazzak”.

A tárcavezető hozzátette, ez az eset is megerősítette ama meggyőződését, miszerint “a Fekete-tengeri térség biztonsági helyzete kötelez bennünket a NATO keleti szárnyának megerősítésére, a haderőfejlesztést célzó megfelelő beszerzésekre”.

Arra a kérdésre, hogy e kijelentések alapján kell-e tartania valamitől Romániának, a védelmi miniszter így válaszolt:

“Úgy vélem, nekünk a saját dolgainkkal kell törődnünk, biztosítsuk a gazdasági növekedést, és közben tegyünk meg mindent biztonságunk növelése és az esetleges ellenséges tettek elrettentése érdekében. (…) Úgy gondolom, tévedés lenne a részünkről, ha megpróbálnánk túlszárnyalni másokat nyilatkozatokban” – fogalmazott Ţuţuianu.

www.agerpres.ro