Adria gyöngyszeme, Dalmácia

Adria gyöngyszeme, Dalmácia
Nagyvárad- Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szokásos havi összejövetelüket tartották a premontrei öregdiákok. Most Pásztai Katalin tartott előadást.

A megjelenteket Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke üdvözölte, kiemelten Gyenge Béla Szent József-telepi római katolikus plébánost, akinek személyében új taggal gyarapodott a civil szervezet. Ezután szokás szerint Zilahy Bertalan köszöntötte a név-, illetve születésnapjukat ünneplőket és két Mécs László-költemény is elhangzott.

A május havi találkozó meghívottja Pásztai Katalin volt, aki megismételte Dalmácia, az Adria gyöngye című vetített képes előadását, mely néhány héttel nagy sikert aratott az EKE 91 Nagyvárad-Bihar egyik rendezvényén.

Megihlette

Ennek betudhatóan az egybegyűltek újból egy olyan értekezésnek lehettek a tanúi, melynek köszönhetően nem csupán egy élménygazdag tavalyi kirándulásról kaptak egy érdekes élménybeszámolót, hanem a magyar vonatkozású történelmi múlttal is büszkélkedő Dalmácia néhány fontos városával, illetve vidékével kapcsolatos információk birtokába is jutottak. A különböző helyszíneken készült látványos fényképeken feltűntek Tengerfehérvár, Zadar, a Krika nemzeti park, Split, Trogir, Sibenik és Dubrovnik csodálatos tájai, miközben a képzeletbeli utazás során Pásztai Katalin „idegenvezetésével” információk hangzottak el a helyi szokásokról, hagyományokról, történelmi eseményekről. Tengerpartok és szigetek, óvárosok és főterek, több évszázados épületek és emlékművek meséltek a múltjáról és mediterrán életszemléletéről egy olyan vidéknek, mely olyan írókat, művészeket is megihletett, mint például Csontváry Kosztka Tivadar, Dutka Ákos, Szabó Lőrinc vagy George Bernard Shaw.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,